Tlačové správy

Nečakajte na ďalšiu vlnu horúčav, dajte si doma chladenie

Nečakajte, kým udrie ďalšia vlna tropických horúčav, ale dajte si doma nainštalovať chladenie už v predstihu. Stovky skolabovaných ľudí aj v tomto roku varujú, že globálne otepľovanie nie je žiaden výmysel, ale fakt, ktorému treba čeliť.

Ilustračný obrázok k článku Nečakajte na ďalšiu vlnu horúčav, dajte si doma chladenie
Zdroj: Dnes24.sk

Lepšie to už nebude. Proti prehrievaniu interiérov pomáhajú kvalitné vonkajšie žalúzie (napríklad od najväčšieho slovenského výrobcu K-system), tienenie sieťami proti hmyzu (termoscreen), čiastočne aj zateplenie, ale keď udrú tropické teploty nad 30 °C, tu už pomôže iba chladenie. Na výber máte buď plošné chladenie, alebo klimatizáciu. Plošné chladenie je v našich končinách stále ešte novinkou, ale vo svete je už bežné a spoľahlivo funguje. Najúčinnejšie je stropné chladenie, ale využíva sa aj stenové a podlahové chladenie. Ten istý systém slúži zároveň aj na vykurovanie.

Ing. Peter Lehocký, konateľ INSTA-PL, s.r.o., Prievidza, ktorá sa zaoberá chladením, vykurovaním, zdravotechnickými inštaláciami a rozvodmi plynu, radí: ,,Plošné chladenie vytvára tepelnú pohodu bez prejavov prievanu. Má voľné priestorové usporiadanie, šetrí zdroje a má aj nízke ročné prevádzkové náklady. Naša firma montuje iba osvedčené výrobky renomovaných značiek. Najčastejšie inštalujeme plošné chladenia a kúrenie od firmy REAHAU. Človek sa cíti najpríjemnejšie, ak môže minimálne 50 % svojho zdieľaného tepla regulovať prostredníctvom sálania. Pri plošnom chladení prebieha výmena energie medzi človekom a chladiacou plochou celoplošne a prevažne v podobe sálania a tým sa zaisťujú optimálne predpoklady pre príjemnú klímu v miestnosti. Výhodou stropného, resp. plošného chladenia je, že sú vhodné aj pre alergikov, pretože nevíria prach v miestnosti, nespôsobujú prievan, ani podchladenie a sú nehlučné. Stropné chladenie nevyfukuje chladný vzduch. Pracuje na sálavom princípe, kde sa celá plocha stropu pomocou vody ochladí na teplotu približne 18–19 °C. Stropné chladenie je vhodné do spální, obývačiek a detských izieb. Najčastejšie sa plošné chladenie používa v kombinácii s tepelnými čerpadlami, práve pre synergický efekt s plošným vykurovaním a nízkymi prevádzkovými nákladmi.“

Využitie tepelných čerpadiel je najmodernejším a jedným z najefektívnejších spôsobov vykurovania a chladenia. INSTA-PL, s.r.o. má s nimi dlhodobé skúsenosti. Samotné využitie tepelného čerpadla dokáže znížiť náklady na vykurovanie pri porovnaní s tradičným systémom vykurovania až o polovicu. S potenciálom pre takéto efektné úspory je možné dosiahnuť návratnosť vložených prostriedkov o niekoľko málo rokov.

Pokiaľ sa rozhodnete pre klasickú nástennú klimatizáciu, majte na pamäti tri najdôležitejšie veci-jej správnu voľbu, inštaláciu a používanie. Keďže ide o nemalú investíciu a predovšetkým o zdravie, neriskujte a obráťte sa na odborníkov. P. Lehocký odporúča: ,,Naša firma montuje zásadne iba overené klimatizácie poprednej nemeckej značky VIESSMANN. Na práce i techniku poskytujeme záruky 2 roky. Profesionálna inštalácia je veľmi dôležitá, lebo pri nesprávnom sklone odvádzania kondenzovanej vody z vnútornej jednotky, by mohlo dochádzať k tvorbe plesní. Klimatizácia nesmie fúkať priamo na osoby, ale jej účinok má byť rozptýlený. Jednotky VIESSMANN majú diaľkové ovládanie, časovanie a dajú sa nastaviť na teplotu v miestnosti v rozmedzí 16 – 28 °C. Skutočné nastavenie v konkrétnych podmienkach však závisí predovšetkým od vonkajšej teploty. Rozdiel medzi vonkajším a vnútorným chladeným prostredím by nemal presahovať 10 °C. Zvyčajne sa klimatizačné jednotky nastavujú na teplotu okolo 20 °C a neprispôsobujú sa teplotám vonku.“

Problémom je aj to, ak sa v miestnosti zdržiavajú muži a ženy. Do práce napríklad chodievajú muži v oblekoch a ženy v ľahkých šatách, často s obnaženými ramenami a nohami. Potom nastáva boj o nastavenie klímy. ,,Lekári neodporúčajú vyšší rozdiel vonkajšej a vnútornej teploty ako 7 °C. To platí zvyčajne pre prácu, ale aj domácnosti, pri častejšom pohybe a zmene vonkajšieho a vnútorného prostredia. Pokiaľ však máte zdravotné problémy, najlepšie je chodiť na prechádzky a nákupy skoro ráno, alebo neskoro večer. Vtedy môžete mať nastavenú klimatizáciu doma na teplotu 20–21 °C a ste v odporúčanej tolerancii. Lekári varujú ľudí so srdcovo-cievnymi chorobami aj pred tepelným šokom, keď vyjdú z klimatizovanej miestnosti do rozhorúčeného vzduchu vonku. Ich stav sa môže zhoršiť, pretože vyššia teplota im roztiahne cievy, zníži tlak a môže dôjsť ku kolapsu. Pri prechodoch medzi vnútorným a vonkajším prostredím sa odporúča, aby ľudia chvíľu počkali na neklimatizovanej chodbe. Tým sa mierne aklimatizujú. Pred zmenou prostredia je vhodné napiť sa nechladeného nápoja, napr. minerálky,“ konštatuje P. Lehocký.

Dodáva, že ľudia často zabúdajú na to, že klimatizácia, ani chladenie, nemusia bežať neustále. Ich výkon sa dá regulovať a dobre je ju aj vypnúť, ak sa teplota miestnosti nezvyšuje príliš rýchlo. Ak je doma chladenie vo viacerých miestnostiach, je lepšie sadnúť si do vychladenej miestnosti, ako v nej celý čas sedieť pri zapnutej klimatizácii.

,,Vychladenie miestnosti si načasujte tak, aby ste ju mali vychladenú na potrebnú teplotu ešte pred svojim príchodom. Pri kvalitnej klimatizácii VIESSMANN si diaľkovým ovládaním môžete kedykoľvek nastaviť požadovanú teplotu, intenzitu fúkania, odvlhčovanie atď. Lamely na klimatizačnej jednotke umožňujú prúd vychladeného vzduchu. Už pri inštalácii vnútorných jednotiek treba dbať na to, aby vyfúkavaný vzduch nesmeroval na miesta, kde sa ľudia najčastejšie zdržiavajú, hlavne pracovné stoly a sedacie súpravy. Správne naplánovaná a nainštalovaná klimatizácia šetrí zdravie svojich užívateľov, preto ju zverte do rúk odborníkov. Netreba šetriť na kvalite, ale používať výrobky od renomovaných výrobcov s patričnou zárukou a servisom,“ odporúča P. Lehocký.

Chladenie a klimatizáciu by mali používať minimálne starší občania a ľudia s oslabeným imunitným systémom, či malé deti, ktorých termoregulačný mechanizmus a imunita je ešte vo vývoji. Klimatizáciou sa však dá nielen chladiť, ale aj kúriť. Ocenia to obyvatelia bytov i domov, ktorí si v prechodných obdobiach – hlavne v jeseni a na jar môžu klimatizáciou ,,prikúriť“ počas chladných dní.

INSTA-PL, s.r.o., sa zaoberá modernými spôsobmi vykurovania a prípravy teplej pitnej vody. Pre zákazníkov zabezpečuje kompletný servis, od technickej prípravy až po spustenie zrealizovaného diela do prevádzky. Ponúka kompletné riešenia vykurovania, zdravotechnických inštalácií a rozvodov plynu pre byty, rodinné domy, 2-generačné rodinné domy, veľké bytové domy, podnikanie a priemysel a to v oblasti novostavieb a modernizácie. Od roku 2005 je INSTA-PL, s.r.o. výhradným zástupcom najväčšieho rakúskeho výrobcu tepelných čerpadiel, firmy IDM ENERGIESYSTEME GMBH na slovenskom trhu. V posledných 10 rokoch je najväčším predajcom produktov VIESSMANN v Trenčianskom kraji. Distribuuje iba výrobky značkových výrobcov a poskytuje k nim záručný a pozáručný servis.

Sídlo firmy je v Prievidzi – Inžinierska 2, pobočka v Bratislave- Pluhová 49 Viac informácií je na www.insta-pl.sk , tel.: +421 46 54 22 649

Nečakajte na ďalšiu vlnu horúčav, dajte si doma chladenie
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM