Monika Obrtalová Rôzne

Návšteva zo Sibíri u Maňku: Rusov zaujalo sliačske letisko!

Tri dohody boli v utorok podpísané počas návštevy delegácie z Chanty-Mansijského autonómneho okruhu z Ruskej federácie v banskobystrickej župe. S Rusmi by tak mali vzniknúť spoločné akcie pri turistike, ale riešila sa aj spolupráca v oblasti priemys

Podpísané boli dva protokoly o zámeroch na vytvorenie partnerských vzťahov a Plán spoločných podujatí v rámci realizácie Dohody o obchodno-hospodárskej, vedecko-technickej a kultúrnej spolupráci medzi Chanty-Mansijským autonómnym okruhom – Jugra a BBSK. Za Chanty-Mansijský AO dokument podpísala gubernátorka autonómneho okruhu (AO) Nataľja Vladimirovna Komarovová a za našu župu jej šéf Vladimír Maňka.

[blockquote]„Pri­pravili sme plán spoločných podujatí na ďalšie obdobie 2012–2013, jednak je to v oblasti turistiky, zdravotníctva, kde napríklad chceme organizovať letné liečebné pobyty v slovenských kúpeľných strediskách, čo ich veľmi zaujímalo. S tým, že úlohy sa rozdelili medzi osobitný úrad v Chanty Mansijsku a BBSK. Chceme organizovať zdravotnú turistiku,“ priblížil Maňka. Delegácia navštívila aj banskobystrický Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, aj v autonómnom okruhu sú dve takéto zariadenia. Ako Maňka uviedol, samotní lekári povedali, že si vážia, ako Ruská federácia v tejto oblasti postupuje, akých má špičkových expertov a spolupráca by sa mala rozvíjať aj v tejto oblasti.[/bloc­kquote] Plán ďalej rieši oblasti priemyslu, energetiky. „Kde chceme spolupracovať v oblasti dodávok techniky pre komunálny sektor. Veľmi ich to zaujímalo, hlavne oblasť obnoviteľných zdrojov energií. A tu sme našli aj firmy, ktoré sú ochotné v tejto oblasti spolupracovať,“ pokračoval Maňka. Ďalšie oblasti sa týkajú investícií, kultúry, vzdelania či vedy.

Podpísaný bol i Protokol o zámeroch na vytvorenie partnerských vzťahov medzi nekomerčným partnerom – Zväz turistických organizácií Jugry (Chanty-Mansijský AO – Ruská federácia) a Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Stredné Slovensko (BBSK). Maňka objasnil, že regióny by si mali vedieť aj zmerať, ako sa cestovný ruch medzi nimi rozvíja. Podľa gubernátorky je turizmus veľmi dôležitý, či už ide o športový, kultúrny alebo agroturizmus.

[blockquote]Druhým je Protokol o zámere vytvorenia partnerských vzťahov medzi roľnícko-farmárskym družstvom Chanty-Mansijského okresu N. I. Marčuka (Ruská federácia) a spoločnosťou Emil Lauko – ISOKMAN – trading – export – import (Lučenec). V sektore poľnohospodárstva ide o konkrétny záujem v oblasti rožného dobytka. Na programe bolo aj stretnutie s podnikateľmi z BBSK. Prezentovali sa napríklad Železiarne Podbrezová, ďalej odborníci z oblasti energetiky, obnoviteľných zdrojov a biomasy. [/blockquote] [color=#0099ff]­Letisko Sliač informovalo o tom, že postavilo nový terminál. Komarovovú letisko veľmi zaujalo a jeho využitie vidí ako zaujímavé pre ďalšiu spoluprácu v oblasti cestovného ruchu aj biznisu. Chanty-Mansijský autonómny okruh je administratívnou časťou Ruskej federácie a jeho metropolou je mesto Chanty-Mansijsk. Rozprestiera sa v strednej časti Západosibírskej roviny. Je to najproduktívnejší okruh Ruskej federácie v oblasti priemyselnej výroby, sú tam sústredené hlavné zásoby ropy a zemného plynu, výroba elektrickej energie.[/color] bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM