Monika Obrtalová Rôzne

Nastupuje digitalizácia knižníc

V Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici sa v utorok 22. marca 2011 hovorilo o digitalizácií knižníc. Odborný seminár Virtuálna knižnica – Knižnica tretieho tisícročia bol určený pre pracovníkov knižníc. Na seminári spolupracovali Spolok slove

Medzinárodný význam potvrdili svojimi príspevkami odborníci zo Slovenska, Čiech, Poľska, Nemecka a USA. Dušan Katuščák zo Slovenskej národnej knižnice v Martine predstavil Národný projekt Digitálnej knižnice a digitálny archív, ktorého cieľom je digitalizácia všetkých slovacikálnych dokumentov a sprístupnenie písomného kultúrneho a vedeckého dedičstva všetkým občanom Slovenskej republiky, Európy a sveta.

Lenka Málková zo Študijnej a vedeckej knižnice v Hradci Králové prezentovala virtuálny prístup k službám a dokumentom pre používateľov knižnice v Hradci Králové. Okrem iného predstavila doplnky on-line katalógu: naskenované obálky a obsahy kníh, ako aj odporúčania čitateľov, ktoré dnes používatelia českých knižníc majú možnosť využiť.

Marcus Rahm z Mestskej knižnice v Drážďanoch poukázal na stúpajúci trend spájania knižníc s múzeami, galériami a inými pamäťovými inštitúciami. Následne vzniká systém komplexných prezentujúcich kultúrne dedičstvo jednotlivých národov. Svoj projekt predstavila aj Denisa Krajčírová zo Slovenskej národnej knižnice v Martine, ktorým poukázala na stúpajúci trend a význam prezentácie knižníc na sociálnej sieti Facebook.

Prezentované boli aj ďalšie projekty slovenských knižníc v oblasti digitalizácie (Centrum vedecko-technických informácií SR, Univerzitná knižnica v Bratislave). Seminár je zameraný na získanie pohľadu na nové trendy v knižnej praxi s dôrazom na knižné služby a zároveň súčasťou aktivít ďalšieho vzdelávania knihovníkov na Slovensku. Príspevky, ktoré odzneli na seminári budú uverejnené v zborníku.

ddk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM