Jaroslav Dodok Rôzne

Nástrahy a prekvapenia: Hravá Banská Bystrica už čaká na deti

Spievajúcu fontánu, krivú vežu, ktorá nespadne či domy rozprávajúce svoj príbeh – to všetko spoznajú banskobystrické deti prostredníctvom projektu Hravá Banská Bystrica.

Ilustračný obrázok k článku Nástrahy a prekvapenia: Hravá Banská Bystrica už čaká na deti
Foto: Jaroslav Dodok

Mesto Banská Bystrica v spolupráci s grafickým štúdiom INAK pripravuje zaujímavý náučno-propagačný materiál určený pre deti vo veku štyri až osem rokov. Hravá Banská Bystrica má ambíciu čiastočne vyplniť medzeru v oblasti vzdelávania konkrétnej cieľovej skupiny a zámerom je primeranou a lákavou formou posilniť vzťah detí k svojmu mestu. Prostredníctvom hier a úloh sprostredkuje deťom históriu Banskej Bystrice a zoznámi ich so zaujímavosťami a vzácnymi pamiatkami mesta pod Urpínom.

Ťažiskom projektu Hravá Banská Bystrica je spoločenská hra podobná hre Človeče… Trasa hracieho plánu prechádza mestom a je plná rôznych nástrah a prekvapení. Na ďalších priložených listoch sú pre deti pripravené omaľovánky s úlohami pre bystré hlavičky (nájdi rozdiely medzi dvoma obrázkami, skryté heslo či cestu bludiskom medenej bane,…) a pexeso so štylizovanými kresbami najznámejších budov, vďaka ktorému sa deti naučia, ako sa volajú domy, okolo ktorých často prechádzajú.

Vzhľadom na vekovú kategóriu je celý projekt spracovaný detsky príťažlivou grafikou s rukopisom autora Ing. arch. Pavol Borodovčáka a grafickou úpravou Ing. arch. Ingrid Krajčovičovej.

A ako sa deťom prihovárajú samotní autori?

Banská Bystrica je už veľmi staré mesto – patrí k najstarším na Slovensku. Veď už bude mať pomaly 800 rokov! To je asi ako 10 pradedkov dohromady. Ale vždy zázračne omladne, keď sa do jej ulíc rozbehnete vy.

A v tých uliciach má pripravené všeličo lákavé pre zvedavé a hravé deti. Spievajúcu fontánu, vežu, čo je krivá a predsa nespadne, čarovný dom, kde ožívajú bábky alebo na trávniku zaparkované skutočné vojenské lietadlo. A to nie je všetko. V múzeách sú uložené naozajstné poklady a každý dom vie porozprávať svoj príbeh. Banská Bystrica je farebná a hravá a teší sa, že ste jej priatelia.

Projekt Hravá Banská Bystrica obsahujúci spoločenskú hru, pexeso a omaľovánku, uzrie svetlo sveta začiatkom decembra. Predškolákom z MŠ na Šalgotarjánskej ulici a prváčikom ZŠ Spojová osobne odovzdá spoločenskú hru primátor Banskej Bystrice Peter Gogola 6. decembra t.r. Mikulášsky darček dostanú všetci banskobystrickí predškoláci a prváci.

Hravá Banská Bystrica je po knižnej publikácii Pamätihodnosti mesta Banská Bystrica ďalším projektom, ktorý má ambíciu v Banskobystri­čanoch vzbudiť lokálpatriotizmus a turistom ponúknuť zaujímavý pohľad na mesto pod Urpínom.

Foto: Juraj Kuboš

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM