Jakub Forgács Rôzne

Nastal čas lúčenia s vianočnými stromčekmi: Takto ďalej poslúžia Bystričanom

Čo bude s vianočnými stromčekmi po Vianociach? Mesto v tom má jasno. Začnú ich po sídliskách zbierať a ďalej ich spracovávať. Pozrite, čo sa s nimi bude diať ďalej.

Ilustračný obrázok k článku Nastal čas lúčenia s vianočnými stromčekmi: Takto ďalej poslúžia Bystričanom
Zdroj: TASR

Stromčeky, ktoré zdobili hlavné Námestie SNP, mestské časti a príbytky Banskobystričanov, poputujú na ďalšie spracovanie. Poslúžia na výrobu tepla, ale aj v rámci pripravovanej environmentálnej akcie organizovanej pre deti.

Vianočný stromček, ktorý bol od decembra 2014 súčasťou banskobystrického Námestia SNP, skončí v rukách Banskobystričanov v podobe rôznych predmetov. „Prejavili sme záujem o vianočný stromček, ktorého demontáž by sa mala uskutočniť v piatok 9. januára v dopoludňajších hodinách. Materiál zo stromčeka sa použije v rámci environmentálnej akcie spojenej s výchovou detí a mládeže, zameranej na triedenie a zhodnocovanie odpadu,“ hovorí Jozef Pivka zo spoločnosti Marius Pedersen.

Využijú sa však aj pri obnove detských ihrísk, lavičiek na sídliskách, konáre pôjdu na štiepku, ktorá sa využije ako dekorácia pri realizácii náhradných výsadieb. V priebehu zajtrajšieho dňa začnú s demontážou vianočnej výzdoby na Námestí SNP, na Dolnej ulici a na Námestí Štefana Moysesa (stromček, anjel, brána a girlandy). Akonáhle budú odstrojené od výzdoby aj vianočné stromčeky z mestských častí, začnú sa operatívne odstraňovať.

„Odvoz stromčekov od Banskobystričanov umiestnených na stojiskách kontajnerov začína vo štvrtok. Nasledujúce dva týždne sa bude realizovať 2 x do týždňa, potom podľa potreby. Stromčeky poslúžia na výrobu tepla do príbytkov Banskobystričanov. Stromčeky, ktoré budú z mestských častí pôjdu na štiepku a mulč. Slúži to na ochranu náhradnej výsadby pred nepriaznivými klimatickými podmienkami, ale aj na dotváranie estetického hľadiska,“ dodáva Peter Suchý, vedúci Oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev. Predpokladané ukončenie prác je 14. januára.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM