Monika Obrtalová Rôzne

Napätie v SAD Zvolen sa po rokovaniach zmierňuje

Napätie medzi zamestnancami SAD Zvolen, ktorí sú od 26. marca v štrajkovej pohotovosti, a vedením spoločnosti sa postupne zmierňuje. Prispelo k tomu aj stretnutie predsedu OZ KOVO Emila Machynu, podpredsedu predstavenstva SAD Zvolen Adriána Polónyho

„Banskobystrický samosprávny kraj urobí všetko preto, aby autobusová doprava v ňom nebola nijakým spôsobom ohrozená. Záleží mi na tom, aby ľudia mali stopercentnú istotu, že keď pôjdu ráno do práce a potom z práce, budú mať k dispozícii autobusy, ktoré ich bez problémov odvezú,“ povedal na margo spomínaného stretnutia Maňka.

Vzájomné rokovanie OZ KOVO a SAD Zvolen za účasti šéfa samosprávneho kraja za prospešné označil aj Machyna. //„Smerujeme k dohode. Hneď ako sa zhodneme na všetkých bodoch, odborári štrajkovú pohotovosť zrušia. Je pre nás dôležité aj to, aby cestovné zľavy, ktoré majú zamestnanci viac ako 60 rokov, trvali aj naďalej,“ //zdôraznil predseda OZ KOVO. To, že zainteresované strany našli body, pri ktorých vedia nájsť spoločnú reč, potvrdil aj Adrián Polóny.

Hlavným dôvodom vyhlásenia štrajkovej pohotovosti v SAD Zvolen je nepodpísanie Kolektívnej zmluvy zamestnávateľom, ktorá má platiť na roky 2010 až 2013. V SAD Zvolen pracuje asi 1000 ľudí, z nich je približne 620 šoférov. Ak by sa nepodarilo dohodnúť na znení kolektívne zmluvy, sú odborári rozhodnutí pristúpiť k radikálnym krokom, teda aj k štrajku. Informoval po vyhlásení štrajkovej pohotovosti predseda výboru Základnej organizácie OZ KOVO SAD Zvolen Ján Ostrolucký.

V návrhu novej kolektívnej zlumy si pre zamestnancov odborári neuplatňujú zvýšenie mzdových nárokov. Žiadajú len zachovanie sociálnych istôt, akými sú napríklad úhrada nákladov za opakované lekárske a psychologické prehliadky, dodatková dovolenka, možnosť čerpať dovolenku na dvakrát, tri dni navyše na návštevu lekára, voľno pri úmrtí člena rodiny a podobne. Týchto sociálnych istôt je v návrhu novej kolektívnej zmluvy menej, ako ich bolo v doterajšej, zdôraznil Ostrolucký.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM