Monika Obrtalová Rôzne

Námestie zaplnili vône a tóny strednej Ázie

Cez víkend sa na Námestí SNP uskutočnil ďalší ročník letného minifestivalu s témou Vône a tóny sveta, kde sa predstavili mnohí zaujímaví a netradiční umelci. Priestor pod bystrickou hodinovou vežou patril na niekoľko hodín vzdialenej kultúre, ktorá j

Druhý ročník festivalu World Music fest zorganizovalo Mesto Banská Bystrica v spolupráci s Parkom kultúry a oddychu a niesol sa v rytme strednej Ázie. Orientálnu hudbu a tance predviedla skupina Jaglmay, pričom ani ich neznalosť slovenského jazyka nebola problémom a divákov stále pribúdalo. Nakoniec podujatie prilákalo množstvo ľudí, zaujalo všetky vekové kategórie a každý si prišiel na svoje. „Je to veľmi milé predstavenie, môžeme si tu oddýchnuť a poniektorí aj zopakovať už skoro zabudnutú ruštinu,“ skonštatovala staršia diváčka.

Okrem ázijskej hudby, tanca a nádherných kostýmov si Bystričania mohli pozrieť aj originálnu jurtu, ako sa nazýva veľký zdobený stan, v ktorom mohli vzhliadnuť krátke filmy alebo ochutnať rôzne druhy čajov. Neskôr sa diváci stretli s ukážkami TAJ-ČI a ČCHI- KUNGU, ktoré zacvičila bystrická skupina občianskeho združenia a žiaci SHAOLIN MONKS.

„Keďže je to banskobystrické kultúrne leto, predstavujeme teda ľuďom iné kultúry. Je to zadarmo a prísť pozrieť sa môže naozaj každý. Nedá sa porovnať úspech tohto ročníka s minulým, pretože vlani nám nevyšlo počasie. Pršalo a koncert sa odohral v malej krčme. Tento rok to bude určite lepšie,“ spokojne hodnotí pán Ľubomír Pukša, dramaturg podujatia. Dopĺňa, že v prípade úspechu a dostatku financií sa takéto akcie plánujú aj do budúcna. Ako pán Pukša prezradil, ak všetko pôjde podľa plánu a ak budú dostatočné financie, o rok sa Bystrica môže tešiť na zoznámenie s africkou kultúrou.

Dominika Mojžišová

Music fest
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM