Námestie zaplnili stánky s tradičnými výrobkami
Banskobystrické Námestie Štefana Moyzesa sa dnes zaplnilo stánkami s tradičnými slovenskými výrobkami. Okrem kravského, ovčieho či kozieho syra ste mohli ochutnať aj oštiepky, korbáčiky, parenicu, ale aj plnené oblátky podľa vlastnej receptúry či Bib
„Výrobe oblátok sa venujem už od roku 1996. Začala s tým moja žena a nahovorila aj mňa, tak som sa do toho pustil a som spokojný,“ priznáva starší pán, ktorý hneď v krajnom stánku predáva oblátky. „Existuje až 18 druhov rôznych náplní, ale sú len dva spôsoby výroby – natierané krémovou plnkou a potom tie klasické sypané. Starší poznajú skôr sypané a mladší tie krémové. Najlepšie idú čokoládové krémové a zo sypaných sa najlepšie predávajú tie orechové,“ pokračuje. „Recept na krémovú plnku vám nemôžem prezradiť. Je to tajomstvo šéfkuchára, pretože každý ju robí inak,“ dodáva s úsmevom a už nás takouto oblátkou aj ponúka.
„Najviac berú ľudia neúdené biele nitky, ani nie tak kvôli dobre cene, ako výbornej chuti,“ priznáva na adresu syrových výrobkov pani v ďalšom stánku a prezrádza aj tajomstvo výroby: „Nitky sa vyrábajú z ovčej hrudky, ktorá sa ťahá z horúcej vody do teplej. Takto vzniká aj parenica.“ Okrem parenice, oštiepku či samotného ovčieho syra sa návštevníci pristavujú aj pri stánku, kde ponúkajú žinčicu a bryndzu. „Tradičná ovčia bryndza sa vyrába z nepasterizovaného ovčieho syra. Najprv sa spraví ovčia hrudka, ktorá sa nechá kysnúť 7 dní a po vykysnutí sa tento syr zomelie. Pridáva sa do neho ešte voda a soľ,“ hovorí o procese výroby bryndze majiteľka stánku, ktorá tento produkt odporúča najmä ľuďom s tráviacimi ťažkosťami.
Prehliadku stánkov končíme pri študentoch odbornej školy z Banskej Bystrice, ktorých výrobky môžete dostať aj v bystrickej pekárni na hlavnom námestí. „Ľudia sa pristavujú ochutnať napríklad Biblický chlieb a chlieb Purpur. Zaujíma ich aj výroba ozdobných ružičiek či kvietkov na torty alebo koláče, ktoré predvádzajú naše cukrárky,“ vysvetľuje učiteľka zo spomínanej školy, ktorá v stánku študentom pomáha. „Práškový cukor, sušené mlieko, med a voda. A samozrejme mandle, ktoré tomu dodajú tú správnu konzistenciu,“ prezradila na záver zaručený recept na tú správnu marcipánovú plnku budúca cukrárka.
moo
