Jakub Forgács Správy

Námestie Slobody získa NOVÚ podobu: Primátor Nosko zverejnil VIZUALIZÁCIE

Vzniknúť mák nová bezpečná, bezbariérová, mestotvorná a vizuálne atraktívna centrálna lokalita Banskej Bystrice.

Ilustračný obrázok k článku Námestie Slobody získa NOVÚ podobu: Primátor Nosko zverejnil VIZUALIZÁCIE
12
Galéria
Zdroj: architektonický ateliér BETWEEN

Novú mestotvornú, sociálno-spoločenskú a environmentálnu úlohu má po revitalizácii a modernizácii plniť Námestie slobody. Celkovo ide o územie s rozlohou približne 4,2 ha. V apríli tohto roka samospráva vyhlásila medzinárodný urbanisticko-architektonicko-krajinársky súťažný dialóg na komplexné riešenie námestia a jeho okolia. Územie, ktoré je súčasťou Centrálnej mestskej zóny, sa z väčšej časti nachádza v ochrannom pásme Pamiatkovej rezervácie Banská Bystrica. Zo štyroch súťažných tímov, ktoré postúpili do druhej etapy, medzinárodná odborná komisia vybrala víťaza a stanovila poradie na ďalších miestach. Informoval o tom Miroslav Strelec z Kancelárie primátora.

Atraktívna centrálna lokalita

Obnova má dodať celému územiu identitu, podporiť jeho funkčnú logiku, charakter a vizuálne ho zjednotiť. „Vznikne tak nová bezpečná, bezbariérová, mestotvorná a vizuálne atraktívna centrálna lokalita Banskej Bystrice,“ poznamenal Strelec.

„Kríženie motorovej dopravy a intenzívneho pešieho pohybu je ťažiskovým problémom námestia z pohľadu bezpečnosti chodcov a cyklistov, a tiež z pohľadu plynulosti cestnej premávky. Celý priestor námestia nemá identitu, nie je jednoznačne vymedzený. Charakter existujúcej zástavby je rôznorodý. V území chýbajú koncepčne umiestnené pešie plochy, a aj hlavný peší ťah prepájajúci námestie s historickým centrom. Som rád, že sa nám za pomoci medzinárodnej komisie a prizvaných expertov podarilo vybrať skúsený tím, ktorý dá Námestiu slobody novú tvár. Opravené cesty a chodníky, bezpečnejšie priechody pre chodcov, zrekonštruované autobusové zastávky a viac zelene. To všetko požadovali v celom priestore Banskobystričania, ktorí sa ešte vo februári 2021 zapojili do dotazníkového prieskumu organizovaného mestom. Teším sa, že ich, ale aj naše predstavy o tom, ako by malo Námestie slobody vyzerať, sa stanú skutočnosťou,“ konštatuje primátor Ján Nosko.

Z 12 uchádzačov

Vyriešiť priestorové a funkčné problémy, povýšiť a podporiť význam hlavnej kompozičnej osi vedenej v smere východ – západ a vrcholiacej Pamätníkom SNP, bolo zámerom súťažného zadania. V rámci 1. etapy sa do súťažného dialógu zapojilo dvanásť renomovaných architektonických ateliérov zo Slovenska, Českej republiky, Veľkej Británie a Nemecka. Na hodnotiacom zasadnutí komisie bola začiatkom júna tohto roka na základe kritérií kvality a zoznamu referenčných projektov vybraná štvorica tímov. Počas 2. etapy súťažného dialógu štyri úspešné architektonické ateliéry predstavili hodnotiacej komisii a prizvaným expertom koncepty riešenia rekonštrukcie aj dlhodobej vízie Námestia slobody.

„Z urbanisticko-architektonického hľadiska ide o mimoriadne zložité územie s komplikovaným zadaním. Preto sme pre hľadanie zhotoviteľa návrhu a následnej projektovej dokumentácie zvoliliformu súťažného dialógu. Tá nám umožnilav niekoľkých postupných krokoch vybrať si kvalitného a skúseného partnera, ktorý predložil najlepší návrh a najlepšie zvládol dialóg so širokým spektrom odborníkov a expertov.Verím, že výsledkom bude nový centrálny pobytový verejný priestor mestas kvalitným námestím, ktoré v synergii s obnoveným Domom kultúry vytvoria atraktívny bod na mape Slovenska a strednej Európy,“ skonštatoval Martin Pavelek, architekt mesta.

Viac o tom, kto získal najvyššie hodnotenie, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Vizualizácie architektonického ateliéru BETWEEN
12
Galéria
Zdroj: architektonický ateliér BETWEEN
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM