Michal Majer Rôzne

Najznámejší Trh v Banskej Bystrici I.

Azda neexistuje obraz, ktorý by pre Bystričanov znamenal viac ako Trh v Banskej Bystrici od Dominika Skuteckého, maliara nielen slovenského, ale tiež európskeho významu. Mimoriadne živá hra farieb a motívov v ňom pripomína zabudnutú atmosféru starej

Spomínaný obraz vznikol krátko po tom, ako sa maliar s celou svojou rodinou po dvoch desaťročiach prežitých v Taliansku natrvalo usadil v Banskej Bystrici. Podľa svojich návrhov si dal postaviť vilu v neorenesančnom duchu, s ateliérom na prvom poschodí. Fasádu dodnes zdobí v nike plastika múzy maliarstva a bohatá sgrafitová výzdoba zachytávajúca v medailónoch portréty umelcových maliarskych vzorov – Rafaela a Tiziana ako tiež nápis „Ars et amor – labor et gloria“ (umenie a láska – práca a sláva) vyjadrujúce životné krédo umelca.

Samotný obraz popisuje atmosféru doby spred vyše 100 rokov, kedy sa na banskobystrickom námestí konali chýrne jarmoky. Mnohofigurálny žánrový výjav vystihuje pestré skupinky trhovníkov ponúkajúcich svoj tovar. Ústrednou postavou na obraze je mladá žena so svetločerveným slnečníkom. Ako uvádza v zatiaľ jedinej monografii o Dominikovi Skuteckom autor Vojtech Tilkovský, „Jedným z úmyslov maliara bolo totiž zobraziť svoju ženu, ako sa nenútene vpráva do spôsobov starého domova“. S najväčšou pravdepodobnosťou žena na obraze má skutočne predstavovať maliarovu manželku, včleňujúcu sa opätovne do malomestského banskobystrického prostredia.

Novú, zaujímavú skutočnosť spojenú s obrazom prináša pani Zuzana Sedlická, pravnučka Adolfa Holescha – staviteľa spomínanej Skuteckého vily a súčasne umelcovho priateľa. Táto dáma žijúca v meste pod Urpínom tvrdí, že jej stará mama, Holeschova dcéra Margita, chodievala Skuteckému pózovať k obrazu na pravé poludnie, za priameho slnečného svetla, aby maliar mohol zachytiť všetky svetelné efekty. Jedným z dôkazov je tiež dlhý čierny čipkovaný šál, ktorý má pani Sedlická spolu s fotografiou obrazu uchovaný vo svojej rodinnej zbierke. A práve ten mala údajne modelka pri pózovaní elegantne prehodený cez plece.

Martina Garajová v spolupráci so Z. Myslivcovou

Foto: slovakia.cultu­ralprofiles.net

Zajtra vám prinesieme pokračovanie článku o tomto symbole Banskej Bystrice.

Ďalšie zaujímavé články z histórie nášho krásneho mesta si môžete prečítať v časopise Bystrický Permon.

www.permon.eu

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM