Správy

Najvyšší ústavní činitelia si pripomenuli 79. výročie SNP kladením vencov

Prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár, premiér SR Ľudovít Ódor a ďalší hostia sa v utorok ráno zúčastnili na pietnom akte kladenia vencov pri príležitostí 79. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Najvyšší ústavní činitelia si pripomenuli 79. výročie SNP kladením vencov
5
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Tradičná spomienka s kladením vencov v pietnej sieni Pamätníka SNP sa uskutočnila v komornej atmosfére bez príhovorov hostí, areál Múzea SNP s celodenným sprievodným programom je pre verejnosť otvorený od 10.00 h.

Bez prejavu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje SNP za jednu z najdôležitejších historických udalostí krajiny a považuje za potrebné si ju pripomínať.

„Je to pripomienka všetkých tých, ktorí sa obetovali pre našu slobodu, pre našu budúcnosť,“ povedala prezidentka médiám po pietnom akte.

SNP bolo jedným z najväčších ozbrojených vystúpení proti nacizmu v Európe. Zúčastnilo sa na ňom približne 60-tisíc slovenských vojakov, 18-tisíc partizánov a tiež vojaci československej zahraničnej armády.

Spolu so Slovákmi bojovali v SNP aj príslušníci tridsiatich národov a národností z Európy, ale aj z Austrálie. Vďaka SNP sa Slovensko zaradilo medzi spojencov bojujúcich proti Adolfovi Hitlerovi.

Bolo to nedôstojné?

Oficiálne oslavy Slovenského národného povstania (SNP) sú podľa predsedu Hlasu-SD Petra Pellegriniho nedôstojné. Na tlačovej konferencii kritizoval, že traja najvyšší ústavní činitelia nemali v rámci utorkových osláv pred verejnosťou svoje prejavy.

„Je nesmierne dôležité, aby oslavy SNP boli pripomínané takým spôsobom, ako sa patrí,“ zdôraznil. Ďalej poukázal na hrdinstvo ľudí, ktorí „pred 79 rokmi pochopili, že sa musia zomknúť, nájsť v sebe veľkú odvahu, mnohí uchopiť do ruky zbraň a ísť bojovať za našu slobodu“.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Boris Kollár a predseda vlády Ľudovít Ódor vystúpili so svojimi prejavmi k SNP počas pondelkového (28. 9.) galavečera v Banskej Bystrici.

79. výročie SNP
5
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM