Jakub Forgács Správy

Najvyšší čas prezuť vášho tátoša: Pozreli sme sa na ceny v bystrických autoservisoch

Vonku je stále chladnejšie a prichádza správna chvíľa na každoročný jesenný rituál, prezúvanie pneumatík. Koľko tento rok v Banskej Bystrici za prezúvačku zacvakáte, sme zisťovali v banskobystrických servisoch. Čítajte.

Ilustračný obrázok k článku Najvyšší čas prezuť vášho tátoša: Pozreli sme sa na ceny v bystrických autoservisoch
Zdroj: TASR

Vaše auto ešte nie je vystrojené do zimných podmienok? Poponáhľajte sa, rána sú každým dňom chladnejšie. A ak chcete vedieť, či sa cestou treba zastaviť aj v bankomate, pozrite, ako sa tento rok hýbu ceny. Na naše otázky odpovedali v banskobystrických servisoch A-1 Autoservis Pneuservis a Carservice.

Prezutie za 20 eur

„Prezutie štandardného rozmeru pneu t.j. do 16“ u nás stojí 20 eur s DPH. Cena sa odvíja hlavne od veľkosti pneumatík čiže väčšej obtiažnosti manipulácie s týmito pneumatikami. Nerozlišujeme oceľové a ALU disky, nepočítame závažia, cena je pevná, tá rastie len z rozmerom pneu," prezradil Peter Brieda zo spoločnosti A-1 Autoservis Pneuservis.

Podobná cena prezutia zimných gúm je aj vo firme Carservice, ale závisí aj od ďalších faktorov. „Cena kompletného prezutia z diskov na disky stojí od cca 20 eur. Odvíja sa od veľkosti pneumatík, od počtu použitého materiálu – vyvažovacie závažie, ventily a či sa prezúvajú plechové alebo ALU disky,“ povedal konateľ spoločnosti Ivan Perašín.

Objednať sa treba včas

Prechod na zimné pneu je podľa Briedu veľmi náhly, stačí aby v správach výhlásili že treba prezuť alebo postrašili snehom. „Najhektickejšie je ale obdobie prvého snehu, vtedy sa už preberú všetci. S prezutím na letné pneu sa nik neponáhľa, väčšinou dodierajú staré zimné pneu, v čom im držím palce,“ doplnil s úsmevom. Ten v servise pociťuje výrazný nárast zákazníkov, ktorí cestujú do chladnejších oblastí alebo nechcú byť zaskočení snehom, asi posledné dva týždne.

„V tomto období sa zákazníci musia objednávať, nakoľko rozpis vozidiel máme plný na niekoľko dní dopredu. Výnimky robíme u zákazníkov, ktorí majú u nás uskladnené pneu a pokiaľ sa dá, alebo v akútnych prípadoch ich prezúvame mimo poradia,“ dodal Brieda so slovami, že samozrejme nie na úkor už objednaných.

„Zákazníci chodia prezúvať gumy v závislosti od počasia a od dlhodobej predpovede,“ hovorí Perašín, podľa ktorého sú od minúlého týždňa plne vyťažení. „Na prezutie objednávame. Naša rada je, objednať sa radšej vždy skôr a nebyť prekvapený, že pri náhlej zmene počasie môže byť problém s objednaním,“ doplnil.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM