Monika Obrtalová Rôzne

Nájomca kúpaliska porušuje zmluvu

Nájomca podľa zistení hlavného kontrolóra nepreinvestoval, respektíve nezdokladoval preinvestovanie zmluvne dohodnutej čiastky. Podľa Saktora správa z kontroly nie je natoľko negatívna, aby ho znepokojovala.

Firma Aqualand Slovakia, ktorá má od mesta Banská Bystrica prenajaté plážové kúpalisko, si záväzky z nájomnej zmluvy neplní, vyplýva zo správy hlavného kontrolóra. Primátor Ivan Saktor je však spokojný a vypovedať zmluvu sa nechystá.

Aqualand Slovakia má banskobystrické plážové kúpalisko na Štiavničkách prenajaté od mesta od októbra 2007 na 30 rokov s opciou 10 rokov za 33,19 eura ročne s tým, že má preinvestovať do prenajatého majetku do leta tohto roka minimálne 3,32 milióna eur a investície do tejto sumy prejdú po skončení nájmu do majetku mesta formou daru.

Hlavný kontrolór mesta, ktorý na podnet mestského zastupiteľstva, vykonal v novembri až marci kontrolu plnenia nájomnej zmluvy, zistil jej viaceré porušenia zo strany nájomcu. Okrem meškania s úhradou nájmu, za ktorú si mesto navyše neuplatnilo zmluvnú pokutu, nájomca neuhrádzal záväzky za elektrickú energiu, nepredložil mestu potvrdenia o poistení zodpovednosti za škody na prenajatom majetku či nepredložil v zmluvnom termíne položkovitý rozpočet preinvestovanej sumy. Ako podstatné porušenie zmluvy sa v správe kontrolóra, ktorou sa majú zaoberať mestskí poslanci, uvádza aj nesplnenie povinnosti požiadať orgány verejnej správy do roka od účinnosti zmluvy o všetky povolenia potrebné na realizáciu stavby. Kontrolór ďalej vo svojej správe konštatuje, že reálnosť faktúr, ktorými nájomca dokladuje vykonané práce, nie je možné preveriť pre absenciu dokladov z realizácie prác, ako je stavebný denník, zápisy z kontrolných dní, stanoviská stavebného či technického dozoru, a pre absenciu položkovitého rozpočtu na celú stavbu podľa projektovej dokumentácie. Kontrolná skupina nevedela posúdiť ani objektívnosť cien stavebných prác uvedených na faktúrach. „Nájomca k 31. decembru 2009 nepreinves­toval, respektíve nezdokladoval preinvestovanie zmluvne dohodnutej čiastky,“ uvádza sa v správe kontrolóra.

**Podľa nezávislého poslanca Milana Lichého z celej správy kontrolóra vyplýva, že nájomná zmluva sa neplní. **„Podľa mňa by sa zmluva mala minimálne prehodnotiť, ak nie zrušiť a vysporiadať obchodné vzťahy medzi partnermi. Zatiaľ nedochádza k realizácii takých stavieb v takom rozsahu, ako si to mestské zastupiteľstvo predstavovalo, keď podporilo projekt rekonštrukcie kúpaliska,“ povedal pre agentúru SITA Lichý.

Primátor Saktor na minulotýždňovom „kontrolnom dni“, ktorý spočíval v polhodinovej prechádzke po kúpalisku v sprievode konateľa firmy Aqualand Slovakia Juraja Sninského, vyjadril s prácami na kúpalisku spokojnosť. „Tá správa (hlavného kontrolóra, pozn. SITA) nie je natoľko negatívna, aby ma znepokojovala. Skôr naopak. Myslím si, že veci, ktoré sú plánované v termíne do júna a potom do konca sezóny, tak si myslím, že je to všetko v poriadku,“ povedal Saktor.

**Podľa kontrolnej skupiny stojí za zváženie vykonať odborný znalecký posudok k reálnosti fakturácie za doposiaľ vykonané práce znalcom z oboru stavebníctva a na práce, ktoré sa ešte majú realizovať, zabezpečiť priamy stavebný dohľad prenajímateľa. **Reálnosť faktúr sa ešte na jeseň nepozdávala viacerým mestským poslancom, niektoré fakturované sumy sa im zdali nadsadené. Podľa rozpočtu investícií realizovaných do júla minulého roka, ktorý nájomca predložil mestu, napríklad vynaložil na výstavbu troch ihrísk na plážový volejbal 49 900 eur. Tieto ihriská pritom po letnej sezóne zrušil a rovnaké ide budovať na inom mieste. Mestské zastupiteľstvo preto ešte v októbri primátorovi odporučilo „obstarať znalecký posudok reálnosti faktúr za práce na plážovom kúpalisku znalcom z odboru stavebníctva“. Primátor toto odporúčanie nerešpektoval, znalec by bol podľa neho drahý. „Vzhľadom na to, že sme skúmali, koľko by to stálo, si myslím, že by to nebolo efektívne. Stačí ten mechanizmus, ktorý máme zavedený, teda správa majetku mesta kontroluje faktúry, ktoré nájomník predkladá mestu. Z môjho pohľadu, na rozdiel od niektorých poslancov, si myslím, že areál bude moderným multifunkčným zariadením pre Banskobystričanov a je to dobrý príspevok k tomu, že mesto sa naozaj chce starať o ľudí, ktorí športujú a relaxujú,“ povedal na „kontrolnom dni“ Saktor.

**Konateľ firmy Aqualand Slovakia Sninský tvrdí, že zmluvu plní a záväzok investícií dodrží. **„Zmluvu určite naplníme, dokonca prekročíme tie investície. Zatiaľ zmluvu napĺňame bez problémov a do konca júna bude všetko hotové, tak ako máme zmluvu. Dokonca niektoré aktivity, ktoré by mohli ovplyvniť fungovanie letnej sezóny budú dokončené do začiatku júna,“ povedal Sninský s tým, že celkovo na kúpalisku jeho firma preinvestuje vyše 3,5 milióna eur. Podľa Sninského je hlavnou zmenou na kúpalisku to, že sa stalo termálnym, pretože v niektorých bazénoch bude voda vyhrievaná pomocou tepelných čerpadiel. „Ľudia budú môcť plážové kúpalisko využiť nielen v horúcich dňoch, ale aj v bežne slnečných letných dňoch,“ povedal Sninský. Ako ďalšie pripravované novinky spomenul viaceré športoviská ako celoročne prevádzkovaná bedmintonová hala so šiestimi kurtmi, dve minifutbalové ihriská s umelou trávou, tri ihriská na plážový volejbal, minigolf a atrakcie ako štvordráhová šmýkačka či detský zábavný park. Vstupné má byť v porovnaní s vlaňajškom drahšie, pre malé deti a dôchodcov nezmenené.

Podľa pôvodnej zmluvy mala firma Aqualand Slovakia postaviť na plážovom kúpalisku viac atrakcií, športovísk či zariadení služieb. Primátor Saktor však v apríli minulého roka podpísal dodatok, ktorým sa viaceré požadované stavby zo zmluvy vypustili. Podľa Saktora totiž zmluva nepokrývala kryté veci, ktoré sa objavili neskôr a investor ich musel realizovať, ako napríklad výmenu rozvodov vody. Požadované položky by potom nájomca podľa Saktora nevedel v stanovenej sume naplniť, preto sa dodatkom pri nezmenenej sume požadovaných investícií zmenila ich štruktúra.

Zdroj: SITA Ilustračné foto: SITA/Dušan Hein

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM