Správy

Najmenej ľudí s úvermi žije v Banskobystrickom kraji: Na čo si berú pôžičky NAJČASTEJŠIE?

V porovnaní s podobným prieskumom v roku 2021 sa počet Slovákov s pôžičkami a úvermi znížil, pred dvomi rokmi to bolo viac ako 46 % respondentov.

Ilustračný obrázok k článku Najmenej ľudí s úvermi žije v Banskobystrickom kraji: Na čo si berú pôžičky NAJČASTEJŠIE?
Zdroj: Unsplash.com

Pôžičku alebo úver, najčastejšie na obstaranie, výstavbu či rekonštrukciu bývania, majú dve pätiny Slovákov. Vyplýva to z tohtoročného prieskumu spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika, ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných inštitúcií a korporátnych zákazníkov.

Počet zadlžených klesol

V súčasnosti má podľa prieskumu pôžičku či úver viac ako tretina Slovákov (40 %), a to výrazne častejšie muži (45 %) ako ženy (36 %). Najčastejšia výška pôžičky je 4-tisíc až 40-tisíc eur (35 % respondentov), pričom ženy a muži si požičiavajú približne rovnaké sumy.

V porovnaní s podobným prieskumom v roku 2021 sa počet Slovákov s pôžičkami a úvermi znížil, pred dvomi rokmi to bolo viac ako 46 % respondentov. Podľa predchádzajúceho prieskumu si ženy požičiavali častejšie (45 %), ale menšie sumy. Slováci si požičiavajú peniaze najmä v produktívnom veku, ale napríklad vo vekovej skupine nad 65 rokov má úver vo výške 4-tisíc až 40-tisíc eur takmer tretina respondentov prieskumu (31 %), čo je skoro trikrát viac ako v roku 2021.

Pôžičky do 800 eur si berú najmä Slováci vo veku 18 až 24 rokov (46 % respondentov), pričom v roku 2021 malo úver v tomto rozpätí len 35 % mladých respondentov. Úvery nad 40-tisíc eur majú najmä osoby vo veku 25 až 44 rokov, ale pôžičky od 4-tisíc do 40-tisíc eur má bezmála 44 % Slovákov vo veku 55 až 64 rokov, kým v roku 2021 to bolo 16 %.

Najmenej z krajov

Podiel zadlžených Slovákov sa podľa prieskumu príliš nemení s dosiahnutou úrovňou vzdelania, ale výrazne častejšie sa zadlžujú obyvatelia Bratislavského kraja (50 % respondentov) a po nich obyvatelia Prešovského kraja (47 %).

Najmenej ľudí s úvermi žije v Banskobystrickom kraji (32 %).

Viac o tom, na čo si Slováci najčastejšie požičiavajú peniaze, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM