Michal Majer Rôzne

Najlepší chemici pocestujú do Turecka

V priestoroch Fakulty prírodných vied Univerzity Matej Bela sa dnes konalo krajské kolo chemickej olympiády v najťažšej A kategórii. Súťaže sa zúčastnili gymnazisti z Banskej Bystrice, Veľkého Krtíša a Brezna. Bojovalo sa o postup do celoslovenského

Popri matematickej a fyzikálnej olympiáde je tá chemická pomerne málo známa. Aj v tomto predmete sa však podobné vedomostné súťaže konajú pravidelne a slovenskí študenti v nich dosahujú vynikajúce výsledky. Rozdelené sú podľa veku a obtiažnosti na štyri kategórie. Z nich je kategória A, v ktorej sa dnes súťažilo, tou najvyššou a najťažšou. „Kategória A obsahuje otázky, ktoré nie sú dostupné v učebniciach chémie pre stredné školy, ale častokrát ide o vysokoškolské učivo. Študenti sú preto viac-menej samoukovia, ktorí sa podobných olympiád zúčastnia len na základe vlastnej iniciatívy,“ vysvetlila bližšie Mária Lichvárová, predsedníčka hodnotiacej komisie a zároveň tajomníčka Katedry chémie FPV UMB.

Olympiáda pozostávala z praktickej a teoretickej časti. V teoretickej čakali na študentov otázky z organickej, anorganickej a fyzikálnej chémie, v praktickej museli študenti preukázať svoje vedomosti priamo pri pokusoch v laboratóriu. „Študent, ktorý sa do takýchto olympiád zapojí, musí mať k chémii vzťah. Stáva sa, že záľuba v prírodovedných predmetoch sa objaví u tých žiakov, ktorých rodičia sú chemickí inžinieri alebo majú blízko k vede a v takýchto aktivitách svoje deti len podporujú. Všeobecne totiž chémia nepatrí medzi tie najobľúbenejšie predmety a preto sa nájde veľmi málo žiakov, ktorí sa o ňu zaujímajú, nehovoriac o najťažšej kategórii A,“ pokračovala vo vysvetľovaní Lichvárová.

Jej slová potvrdzuje aj účasť na dnešnom krajskom kole, kam prišli len štyria žiaci, hoci v nižších kategóriách sa ich zúčastňuje od 20 do 40. „K chémii som inklinovala už na základnej škole spolu s matematikou a fyzikou. Mrzelo ma len to, že som sa na dnešné krajské kolo nemohla dostatočne pripraviť, pretože som v maturitnom ročníku a popri chémii sú tu tak aj iné predmety, ktorým sa musím venovať,“ priznala po absolvovaní teoretickej časti študentka Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského, ktorá bola zároveň jediným súťažiacim nežnejšieho pohlavia spomedzi štyroch účastníkov olympiády. „Najväčší problém mi robila fyzikálna chémia, ale myslím, že som to zvládol celkom obstojne. Dúfam, že sa prebojujem nielen do celoslovenského finále, ale aj do tureckej Ankary na to svetové,“ verí v zopakovanie minuloročných výborných výsledkov študent gymnázia z veľkého Krtíša. Vtedy totiž Slovensko z japonského Tokia prinieslo až tri strieborné medaily.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM