Marcel Páleš Kultúra

Najkrajší máj v Bystrici je bez pozadia politiky: Postavili ho detičky

S májmi v Banskej Bystrici sa vrece roztrhlo. V posledný aprílový deň sa ďalší staval aj na Fončorde na Moskovskej. Zdá sa, že tento bol najúprimnejší...

Ilustračný obrázok k článku Najkrajší máj v Bystrici je bez pozadia politiky: Postavili ho detičky
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

S koncom apríla a začiatkom mája sa Banská Bystrica zmenila tak trochu na politicko-májový ring. Občania sa za hlavu chytali, keď sa dozvedali, ako jeden politik prebieha druhého, len aby presadil svoj máj. Napokon sme dostali avízo na ten najkrajší a najúprimnejší. Kto iný ho postavil, ak nie deti?

Maličký máj od maličkých

Základná škola Moskovská z Fončordy pripravila pre verejnosť veselý program na utorňajšie popoludnie. V areáli základnej školy prebehlo v rámci Dňa regiónu podujatie pod názvom Máj, máj zelený… Bol síce podstatne menší ako máje politikov, ale bezpochyby sa ľuďom páčil a deti mali z podujatia hotový sviatok. Politika išla bokom…

„Teším sa, že aj deťúrence poznajú tradíciu stavania májov. Že to tu žije aj folklórom a nádhernou ručnou výrobou. Uvítala by som aj viac podobných podujatí v meste,“ vyjadrila sa pani Zuzana (61), ktorá sa na detský program vyšla pozrieť aj so svojou susedou z neďalekej bytovky.

Matičiarik, jarmok či živá hudba

V programe vystúpil aj detský folklórny súbor Matičiarik, ktorý zožal veľký potlesk. Drobné deti v ňom predviedli starostlivo nacvičené vystúpenie.

Podujatie bolo spojené s jarmokom, na ktorom sa predávali vlastnoručne vyrobené výrobky žiakov. V pozadí celý čas hrala cimbalová muzika. Nejeden z prítomných, ktorí sa prišli pozrieť, sa k hudobníkom pridal a zaspieval si s nimi.

V deťoch je aj naša budúcnosť

Oslovili sme matku jedného z vystupujúcich detí a zároveň bývalú učiteľku na ZŠ Moskovskej. „Samozrejme, že som veľmi hrdá na svoju ratolesť, tiež na detičky z detského FS Matičiarik, ale hlavne na žiakov tejto školy a ich pani učiteľky a pani vychovávateľky. Z vlastnej skúsenosti viem, že pripraviť takúto akciu je veľmi náročné, nie len časovo, no zároveň nám kvitne nádej, že ak sa nájde toľko detí, ktoré sa radi vrátia aj k tradičným ľudovým hodnotám, tak odkaz našich predkov nezanikne,“ povedala pre Bystricu 24 pani Lucia (33).

Pozrite si aj priloženú fotogalériu.

Foto: M. Páleš a K. Tuhárska

maj_stavanie maja_zakladna skola_Foncorda_Moskovska_deti_jarmok_folklor_Maticiar
40
Galéria
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM