Jakub Forgács Rôzne Správy

Najkrajší erb v Bystrickom okrese má Dolný Harmanec: Viete, čo symbolizuje?

Erb obce Dolný Harmanec získal v hlasovaní takmer štvrtinu všetkých hlasov. Starosta obce Matúš Vajs o ňom prezradil viac.

Ilustračný obrázok k článku Najkrajší erb v Bystrickom okrese má Dolný Harmanec: Viete, čo symbolizuje?
11
Galéria
Zdroj: Obec Dolný Harmanec

Prednedávnom sme sa na našom portáli spýtali ľudí, ktorý z erbov obcí Bystrického okresu je podľa nich najkrajší. Po týždni sme spoznali výsledky hlasovania a víťaz bol jednoznačný.

Obec Dolný Harmanec získala takmer štvrtinu všetkých hlasov (24,2 %). Na druhom mieste, skončila Hrochoť s 21,8 % a tretia priečka sa ušla Riečke s 9,2 % hlasov. My sme sa teraz na víťazný erb pozreli trochu bližšie. Predstavil nám ho starosta Dolného Harmanca Matúš Vajs.

„Obecný úrad pristúpil v roku 2002 k formovaniu obsahu svojho erbu, citlivo vnímal prírodné a hydrologické danosti chotára obce, profesiu svojich obyvateľov v minulosti i prítomnosti. Pôvodné návrhy erbu, tak ako ich spracovali p. Lugár a p. Valenčík, však svojím obsahom nezodpovedali heraldickým pravidlám na Slovensku, tak napokon záverečné úpravy vykonal autor erbu p. Parobok,“ začal svoje rozprávanie Vajs.

Ako poznamenal starosta, definitívnu podobu erbu na návrh Heraldickej komisie Ministerstva vnútra SR z decembra 2006 schválilo obecné zastupiteľstvo v januári 2007.

„Erb má teda túto podobu: v zelenom štíte nad ľavošikmou zlatou rizňou strieborná sklonená píla so zlatými rukoväťami – označuje život a prácu obyvateľov (drevorubačstvo), píla bruchačka, vodný žľab – v minulosti využívaný na približovanie dreva z ťažko prístupných miest, dnes v európskom meradle unikátny a stále funkčný vodný žľab (zapísaný ako technická pamiatka). To všetko je prevýšené zlatou červenoplodou položenou a obrátenou tisovou vetvičkou, ktorá označuje, že sa tu nachádza jedno z najväčších nálezísk tisu v Európe,“ vysvetlil Vajs so slovami, že erb bol slávnostne vysvätený 31. mája 2008.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj zábery krás obce Dolný Harmanec a jej okolia!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy obce Dolný Harmanec a jeho okolia
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM