Aktualizované Rôzne Správy

Najhorší scenár sa naplnil: Štát NEPOMOHOL, hlinikáreň Slovalco definitívne ZASTAVÍ výrobu!

Hlinikáreň Slovalco v Žiari nad Hronom definitívne zastaví výrobu primárneho hliníka.

Ilustračný obrázok k článku Najhorší scenár sa naplnil: Štát NEPOMOHOL, hlinikáreň Slovalco definitívne ZASTAVÍ výrobu!
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Rozhodnutie je reakciou na vysoké ceny elektriny a nedostatočné kompenzácie zo strany štátu, na ktoré v uplynulých dvoch rokoch podnik upozorňuje.

Aktualizované 14:10 Problémy na trhu s hliníkom sú celoeurópske a možnosti Slovenska sú extrémne limitované. Štát nedokáže a nemôže dlhodobo kompenzovať vstupné náklady podnikateľským subjektom, uviedlo v stredu Ministerstvo financií (MF) SR v reakcii na plánované ukončenie výroby primárneho hliníka v spoločnosti Slovalco. Rezort mrzia prípadné individuálne dopady tejto krízy na zamestnancov. Situáciu pozorne monitoruje.

Zatiaľ čo rezort hospodárstva označil zrušenie produkcie primárneho hliníka za katastrofu, ministerstvo financií upozornilo, že kompenzácie sú len prechodným a okrajovým nástrojom európskej legislatívy a približne polovica členských krajín EÚ ich neposkytuje vôbec.

„MF SR zároveň upozorňuje, že Slovalco je aj v súčasnosti výrazným beneficientom energetickej legislatívy, pričom okrem predmetných kompenzácií z Environmentálneho fondu má dlhodobo o 95 % znížené rozhodujúce tarifné poplatky za prenos elektrickej energie. Súčasne je priamo napojené na našu dcérsku spoločnosť SEPS, a.s., a nie prostredníctvom distribútora,“ uviedol rezort.

300 zamestnancov

Odstavenie pecí sa dotkne 300 zamestnancov spoločnosti. TASR o tom v stredu informoval vedúci oddelenia integrovaných systémov spoločnosti Peter Oťapka.

Slovalco svoje rozhodnutie vysvetľuje tým, že vzhľadom na vysoké ceny elektriny na rok 2023 je výroba hliníka v budúcom roku pre podnik ekonomicky neudržateľná.

Problémom sú podľa hlinikárne aj nedostatočné kompenzácie zo strany štátu určené pre energeticky náročný priemysel, vysoké ceny emisných povoleniek a nízke ceny hliníka.

„Slovensko nezaviedlo konkurencieschopný rámec Európskej únie na kompenzáciu nepriamych CO2 nákladov, čo znemožnilo Slovalcu uzavrieť dlhodobú zmluvu na dodávku elektrickej energie. Ak by Slovalco pokračovalo v prevádzke aj po roku 2022, pri súčasných slovenských rámcových podmienkach a vysokých cenách elektriny by utrpelo značné finančné straty,“ uviedol vedúci divízie primárnej výroby spoločnosti Hydro a predseda predstavenstva spoločnosti Slovalco Ola Saeter.

Slovalco patrí medzi najväčších zamestnávateľov v Banskobystrickom kraji, v Žiari nad Hronom má výroba hliníka vyše 70-ročnú tradíciu. Rozhodnutie o odstavení výroby sa dotkne 300 zamestnancov podniku a podľa spoločnosti ovplyvní i vyše 1000 externých zamestnancov v subdodávateľskom reťazci.

Kľúčový dodávateľ

„Hlinikáreň Slovalco je zároveň kľúčovým dodávateľom nielen pre slovenské, ale aj európske podniky. Odstavením výroby tak bude Európa nútená hliník dovážať z krajín ako napríklad Čína alebo Rusko,“ skonštatoval generálny riaditeľ podniku Milan Veselý. Ako dodal, pre zamestnancov dotknutých odstavením výroby pripravuje spoločnosť viaceré podporné opatrenia.

Ako pre TASR uviedol Veselý ešte v polovici júla, v Slovalcu by po odstavení primárnej výroby hliníka malo fungovať iba recyklačné centrum pre spracovanie procesného šrotu, ktoré podnik uviedol do prevádzky tento rok. Kľúčových zamestnancov potrebných pre prípadný reštart výroby si spoločnosť plánuje ponechať.

Je to katastrofa

Aktualizované 13:45 Avizované prerušenie výroby v hlinikárni Slovalco rezort hospodárstva vníma ako katastrofu pre celý slovenský priemysel.

Odstavenie pecí na výrobu primárneho hliníka značne ovplyvní aj ďalšie európske spoločnosti. V reakcii na oznámenie Slovalca to v stredu uviedlo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

„Mrzí ma, že napriek tomu, že sme o tejto situácii vedeli, nenašli sme s ministerstvom financií dohodu na tom, aby sa zrealizovala adresná pomoc pre tak energeticky náročný podnik,“ uviedol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Pripomenul, že presne na tieto účely má Slovensko Environmentálny fond, do ktorého plynú tržby z predaja povoleniek CO2. „O uvedenú kompenzáciu zo strany štátu sa pritom firma dožadovala už takmer dva roky na ministerstve financií, kde však zjavne majú iné priority, ako je slovenský priemysel a jeho konkurencieschop­nosť,“ zdôraznil Sulík.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM