Marcel Páleš Kultúra

Nádhera pod Urpínom: Thurzov dom a Barbakan postavili z kociek lega

Toľko kociek lega na jednom mieste nenájdete ani v miestnych hračkárstvach. V Banskej Bystrici v týchto dňoch prebieha pozoruhodná výstava lega, ktorú tvorí necelých sedem miliónov kociek lega.

Ilustračný obrázok k článku Nádhera pod Urpínom: Thurzov dom a Barbakan postavili z kociek lega
Zdroj: TASR

Ako sme vás už informovali, pod Urpínom pripravili zaujímavú výstavu Postavme si svet, ktorá je venovaná legu. Ide o prvú oficiálnu celoslovenskú výstavu lega.

Legový model Barbakanu

Na prvej celoslovenskej výstave môžu návštevníci obdivovať okrem iného aj na objednávku zhotovené modely banskobystrických i slovenských historických dominánt. Nechýbajú medzi nimi napr. mestský hrad Barbakan, Thurzov dom, či model jedného z troch povstaleckých vlakov – pancierového vlaku Štefánik.

K špeciálnym modelom výstavy patrí model Eiffelovej veže, ktorý bude vystavený prvýkrát na Slovensku. Vystavenú zbierku dopĺňa aj model Mercedes Shell Tanker z roku 1966, ktorý je najstarším spomedzi vystavených modelov.

Vyskúšať si postaviť svoj svet

Počas prehliadky návštevník spozná nielen minulosť jednej z najúspešnejších spoločností sveta, ale na vlastnej koži si vyskúša aj súčasnosť – v interaktívnej herni sa na malú chvíľu zmení na staviteľa a zabaví sa pri skladaní stavebnice.

Výstava je svojou veľkosťou a počtom vystavovaných exponátov najväčšia svojho druhu na Slovensku. Návštevníci na ploche 260 m² môžu vidieť viac ako 600 vystavených unikátnych modelov zložených z vyše 6,5 milióna kociek.

Pripomenúť si časy vášho detstva a stráviť čas so stavebnicou Lego môžu návštevníci Stredoslovenského múzea už od 15.augusta do 31.októbra v Thurzovom dome na Nám. SNP

Pozrite si priložené video.

Foto: ilustračné

7 miliónov kociek lega pod Urpínom - výstava lega
1
Galéria
V Bystrici 7 miliónov kociek lega
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM