Monika Obrtalová Rôzne

Nádcha či zapchatý nos? Možno je to peľ

Aj napriek výraznému ochladeniu v závere uplynulého týždňa, kedy nočné teploty poklesli do mínusových hodnôt na celom území Slovenska, sa peľová sezóna výrazného alergénu - brezy, naplno rozbehla už aj v chladnejších oblastiach. Silný vietor navyše p

V Banskej Bystrici v závere uplynulého týždňa koncentrácie peľu brezy dosiahli hladinu až 650 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu na rozdiel od Žiliny, kde v tom čase nezachytili peľ brezy vôbec. V Trnave to bolo až 1360 a v Bratislave 1081 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu . Všetky monitorovacie stanice zachytili peľ jelše a liesky v ovzduší už len v nižších koncentráciách.

„Alergologicky významné koncentrácie dosahoval na väčšine územia aj peľ jaseňa. Zvýšili sa koncentrácie peľu hrabu z čeľade lieskovitých. Naďalej sa súbežne na celom území Slovenska vyskytovali alergologicky významné koncentrácie peľu liesky, jelše, hrabu a brezy, ktoré pri kumulácii v ovzduší mohli spôsobovať alergikom výrazné problémy. Ochladenie v závere týždňa prinieslo pokles denných hladín peľu v ovzduší na väčšine územia Slovenska, ale vplyvom silného vetra dochádzalo na niektorých miestach k zvýšeniu koncentrácií peľu transportom zo vzdialenejších oblastí,“ uviedla Janka Lafférsová, vedúca RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku.

[blockquote]Dodala, že druhové spektrum peľu na území Slovenska dopĺňal okrem už uvedených druhov ešte aj peľ topoľa, vŕby, brestu, javora, cyprusovitých-tisovitých a duba. Medzi spórami húb – plesní dominovali v ovzduší na celom území spóry rodu Cladospórium. Prognóza na tieto dni hovorí, že naďalej ešte bude dochádzať ku kumulácii koncentrácií peľu najvýznamnejších jarných alergénov a to dokvitajúcej liesky a jelše s peľom brezy a hrabu. [/blockquote] Denné koncentrácie peľu brezy a hrabu už kulminovali na väčšine územia, ich hladiny sa moc nezmenia, ale postupne začnú klesať najmä v teplejších oblastiach Slovenska. Informácia je spracovaná na základe výsledkov monitorovacích staníc peľovej informačnej služby regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, Košíc, Nitry, Trnavy, Žiliny a ÚVZ SR Bratislava.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM