Michal Majer Kultúra

Nad Špaňou Dolinou zažiari Fakelcúg

Túto sobotu sa na Španej Doline uskutoční podujatie venované tradíciám tejto rázovitej baníckej dedinky neďaleko Banskej Bystrice. Bohatý program tradičnej, tzv. tekvicovej zábavy vyvrcholí vo večerných hodinách, kedy je pripravený Fakelcúg - prechod

Tekvicová zábava sa na Španej Doline organizuje už takmer polstoročie. Je to tradičná banícka hostina, ktorá sa koná každoročne na výročie vysvätenia kostola. Svoj názov získala vďaka tekviciam, ktoré sa v obci pestujú a práve v tomto období dozrievajú. Spočiatku ju organizoval športový klub a zväz protifašistických bojovníkov, v súčasnosti sa organizácie podujatia chopil Penzión Klopačka, Športový klub Š.K. Baňa a Banícke bratstvo Herrengrund.

Tekvicová zábava odštartuje už v doobedňajších hodinách futbalovým turnajom na ihrisku pri šachte Ludvika. Podvečer je pre deti pripravená detská diskotéka, po ktorej bude program pokračovať zábavou s hudobnou kapelou. Počas dňa budú mať návštevníci možnosť prezrieť si na námestí aj stánky s remeslami.

Najväčšou atrakciou tohto podujatia je tzv. Fakelcúg – fakľový sprievod po halde Maximilián nad Špaňou Dolinou. Už po tretíkrát ho organizuje Banícke bratstvo Herrengrund na základe starých zápisníc, podľa ktorých to bola každoročná udalosť. Písomné zmienky o tomto sprievode boli nájdené v zápisniciach baníckeho cechu ešte z čias, keď fungovala Thurzovsko-fuggerovská spoločnosť. Fakelcúgu sa môže okrem permoníkov zúčastniť ktokoľvek, kto si prinesie lampáš.

Program: 10:00 – 16:00 hod. Futbalový turnaj na Ludvike 18:00 – 19:30 hod. Detská zábava 19:30 – 04:00 hod. Zábava s hudobnou kapelou DUREX 21:00 hod. FAKELCÚG – fakľový sprievod, na ktorom je vítaný každý, či už bude mať fakľu alebo nie

gr Foto: lyziarskaskola.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM