Jakub Forgács Krimi

Náčelník bystrických strážcov zákona otvorene: Mestský park patrí medzi najproblémovejšie lokality

Náčelník Mestskej polície v Banskej Bystrici nám prezradil viacero zaujímavostí. Prečítajte si viac v rozhovore s Miroslavom Bálintom.

Ilustračný obrázok k článku Náčelník bystrických strážcov zákona otvorene: Mestský park patrí medzi najproblémovejšie lokality
Zdroj: Dnes24.sk

Koľko prípadov podnapitých mladých riešili mestskí policajti z Banskej Bystrice v minulom roku, sme vám priniesli v článku len nedávno. Takisto sme vás už informovali aj o tom, kde všade v našom meste mladí popíjali. Tentoraz nám náčelník Mestskej polície Miroslav Bálint prezradil ďalšie zaujímavosti.

Mestský park medzi najproblémovejšími

Miroslav Bálint vykonáva funkciu náčelníka Mestskej polície Banská Bystrica už štvrtý rok. Menovaný od 1. januára 2013. „Po mojom nástupe som musel vykonať na mestskej polícii organizačné zmeny a na základe zníženého schváleného rozpočtu pre Mestskú políciu sme znížili aj počet príslušníkov Mestskej polície zo 76 na terajších 66, vrátane mňa. Od 1. júna 2013 sme zriadili chránené pracovisko operátorov kamerového systému, kde zamestnávame päť pracovníkov so zníženou zdravotnou schopnosťou a dotáciou štátu, ktorí pomocou 22 kamier monitorujú vybrané lokality v meste,“ uviedol Bálint so slovami, že v súčastnosti dali do prevádzky ďalšie štyri kamery na Hornej ulici a Lazovnej ulici a sú vybrané ďalšie lokality, kde by bolo potrebné vykonávať monitorovanie. Záleži to ale na finančných možnostiach mesta.

„Medzi najproblémovejšie lokality, v ktorých dochádza najčastejšie k porušeniam zákona, patrí Mestský park, kde sa niekedy združuje problémová mládež, ale aj ľudia bez domova – bezdomovci. Tí tam podľa počasia zvyknú aj prespávať a my im tieto brlohy likvidujeme, aby nevzbudzovali v okoloidúcich nejaké ohrozenie. Niektoré takéto lokality hliadky Mestskej polície prechádzajú, kontrolujú v rámci našich kapacít v dennú aj nočnú dobu,“ vysvetlil Bálint.

Najbezpečnejšie lokality v meste sú podľa jeho slov tie, kde kombinujú hliadkovú činnosť s využitím kamerového systému, teda centrálna mestská zóna, časť sídliska Sásová kde sledujeme vybrané ulice, ale aj Kyjevské námestie na Fončorde, aj keď trochu tu vraj strpčujú život nedisciplinovaní bezdomovci. „Samozrejme, že umiestnenie kamier a ich využívanie k sledovaniu okolia prispievajú vo veľkej miere k včasnému zisteniu porušovania verejného poriadku, eventuelne páchania inej trestnej činnosti,“ poznamenal.

Porušovanie predpisov v statickej doprave

Ako spomenul Bálint, preto sa snažia využívať všetky výzvy Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a Úradu vlády Slovenskej republiky pre prevenciu kriminality v mestách a obciach, aby sme získali finančné prostriedky na rozvoj a rozširovanie kamerového systému v meste a záznamy z kamier vo veľkej miere využívajú aj policajti Policajného zboru Slovenskej republiky k odhaľovaniu páchateľov trestných činov. „Výtržníci si dávajú pozor na porušovanie verejného poriadku pod dohľadom kamier, lebo väčšina z nich vie kde sú rozmiestnené, ale aj tak sa stáva že zaznamenáme nejaké "ručné výmeny názorov“ medzi mladými, poprípade poškodzovanie majetku mesta," pokračoval náčelník.

„Keďže my riešime len verejný poriadok vo všeobecnosti, znečiťovanie ulíc, poškodzovanie majetku, dodržiavanie VZN a pod. neviem sa štatisticky vyjadriť, napríklad koľko bolo na tomto území krádeží, pretože poškodení to hlásia na Policajný zbor Slovenskej republiky a veľakrát sa ani o niektorých protizákonných činnostiach nedozvieme, lebo Policajný zbor nás o tom neinformuje,“ povedal Bálint so slovami, že celková kriminalita na úseku porušovania verejného poriadku poklesla (psíčkari sú disciplinovanejší, fajčiari viac rešpektujú platnú legislatívu) aktívnou našou kontrolou a upozorňovaním, ale aj sankcionovaním priestupcov.

„Najviac nás ale trápia porušovania predpisov v statickej doprave, hlavne na sídliskách mestských častí, čo sa ešte v meste nezačalo riadne riešiť a tento problém je zo dňa na deň horší. Bohužiaľ, aj tu v prípade vzájomného nerešpektovania nastupuje zákon a následne u nespokojných priestupcov aj ataky voči nám, v čom sme my nevinne,“ dodal na záver.

Čítajte tiež:

Dôležité INFO pre každého Bystričana: LOKALITY, kde po novom budú radary

V krčme by im naliať nemali, mladí Bystričania sa však vedia vynájsť: Toto sú obľúbené miesta, kde sa venujú popíjaniu!

Hrozivé zistenia o pití mladých v Bystrici: Rapídny nárast počtu prípadov, TOTO sú rekordéri!

Foto: Mestská polícia Banská Bystrica

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM