Michal Majer Rôzne

Na zastupiteľstve sa rozhodne aj o plate primátora

Zajtra sa vo Veľkej sieni Mestského úradu uskutoční v poradí druhé zasadnutie Mestského zastupiteľstva. Poslanci sa na ňom budú venovať viacerým dôležitým témam, ako je voľba členov Mestskej rady a komisií, voľba poslancov do orgánov mestských spoloč

Rozhodnutia, ktoré sa prijmú na utorkovom zastupiteľstve, budú mať pre mesto veľký význam. Mestská rada aj komisie mestského zastupiteľstva totiž zohrávajú vo fungovaní samosprávy významnú úlohu, keď rozhodujú o väčšine dôležitých otázok týkajúcich sa chodu mesta a jeho ďalšom smerovaní. Podľa očakávania má najviac nominovaných zástupcov poslanecký klub SMER – SD, SNS, HZDS-ĽS, ktorý v komunálnych voľbách získal väčšinu mandátov (17). Podľa návrhu na uznesenie sú kandidátmi na členstvo v Mestskej rade Bc. Jakub Gajdošík, RNDr. Ladislav Topoľský, Doc. RNDr. Katarína Čižmárová, CSc. Ing. Tomáš Novanský, Milan Smädo a Ing. Mgr. Pavol Katreniak. Bude záležať len na poslancoch, či dajú tomuto zloženiu rady zelenú.

Ďalším bodom programu bude aj určenie platu primátora a jeho zástupcu. Základný plat prvého muža mesta je totiž určený vo výške 2636 eur a poslanci ho podľa uváženia môžu zvýšiť až na dvojnásobok. Pri prevahe poslancov klubu SMER – SD, SNS, HZDS-ĽS bude zaujímavé sledovať, ako sa s týmto bodom popasujú a či primátorovi plat navýšia. Od schválenej sumy sa následne bude odvíjať aj plat jeho zástupcu, ktorý môže zo zákona dosiahnuť výšku 50 – 70 percent mzdy primátora.

Spomedzi ďalších bodov programu je najzaujímavejšia voľba zástupcov mesta do orgánov mestských spoločností. Tieto pozície si poslanecké kluby rozdelili takisto podľa výsledkov volieb a preto klubu SMER – SD, SNS, HZDS-ĽS bude patriť 10 miest v dozorných radách, zatiaľ čo zvyšným klubom len 4. Okrem týchto bodov je na programe aj formálne schválenie zasadacieho poriadku poslancov v Mestskom zastupiteľstve alebo schválenie plánu predkladania materiálov na rokovanie zastupiteľstva na prvý polrok 2011.

mm

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM