Monika Obrtalová Rôzne

Na Urpíne by mohla vyrásť mini ZOO

Obnova lanovky, vybudovanie mini ZOO, rekonštrukcia chodníka vedúceho do hvezdárne či stánky s občerstvením sú súčasťou projektu na vybudovanie lesoparku v lokalite Urpín. Vízia miesta na oddych a relax v blízkosti centra mesta by sa mohla stať skuto

„Aktívne pracujeme na projekte revitalizácie Urpína, ktorý by bol miestom oddychu a rekreácie nielen pre domácich obyvateľov krajského mesta, ale aj zahraničných návštevníkov,“ predstavuje svoju víziu o vybudovaní lesoparku na Urpíne primátor mesta Peter Gogola. Tá by mala obsahovať spomenuté mini ZOO, stánky s občerstvením a ďalšie atrakcie, ktoré by sem dotiahli stovky Bystričanov. Lákadlom má byť aj spustenie lanovky, ktorej prevádzka bola naplánovaná ešte v minulom storočí, no dodnes tento nápad nikto nezrealizoval. „Pokúsime sa nájsť investora, ktorý by sa na takýto finančne náročný projekt podujal. Počítame s tým, že na uvedenie tohto projektu do života budeme potrebovať stovky tisícok eur, ale určite chceme čerpať prostriedky aj z Nórskych finančných mechanizmov,“ vysvetlil primátor.

Na projekte pracuje približne 40-členná skupina odborníkov zložená zo zamestnancov Mestských lesov, Univerzity Mateja Bela, Technickej univerzity vo Zvolene, ochranárov, ekológov a v neposlednom rade aj z členov reklamných a marketingových agentúr. Súčasťou projektu revitalizácie Urpína má byť aj vybudovanie chodníka vedúceho na banskobystrickú Hvezdáreň. Ten bol vybudovaný ešte na sklonku tridsiatych rokov minulého storočia a v súčasnosti je v dezolátnom stave. „Takýmto spôsobom chceme motivovať domácich, aby častejšie navštevovali hvezdáreň, a to po chodníku, ktorý bude bezpečný, upravený a zaujímavý. Veríme, že sa nám tieto plány podarí v dohľadnej dobe aj uskutočniť,“ uzavrel primátor.

moo Foto: believer.blog.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM