Monika Obrtalová Rôzne

Na UMB otvoril akademický rok minister školstva

Na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici dnes dopoludnia slávnostne otvorili akademický rok 2011/2012. Na otvorení sa zúčastnil aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Eugen Jurzyca. Rektorka UMB Beata Kosová uviedla, že mimoriadne významným

Inštitút oficiálne otvorili dnes. „Ďalej máme viaceré plány v rozvoji vedy a výskumu, mali by sme trochu viac preniknúť do spolupráce s praxou a hodláme postupne začať aj práce na lepšom priestorovom umiestnení univerzity a budovaní univerzitného campusu.“ Ako rektorka konštatovala, sú to zatiaľ ďalekosiahle plány a musia sa predovšetkým presadzovať svojou kvalitnou prácou.

Jurzyca vníma UMB ako významnú súčasť priestoru vysokých škôl na Slovensku. „A vysoké školy vnímam ako úspešnú súčasť slovenskej spoločnosti. Svedčia o tom medzinárodné porovnania, ktoré hovoria, že investície do vysokoškolského vzdelávania sú jedny z najvyšších v krajinách OECD.“ Svedčia o tom podľa neho aj „naše vnútorné štatistiky, ktoré hovoria, že absolvent vysokej školy má výrazne vyšší príjem než ten, kto vysokú školu neabsolvoval.“ Tiež štatistiky, ktoré hovoria, že vysoká škola znižuje nezamestnanosť svojich absolventov. Jurzyca dodal, že obe posledné čísla, ktoré uviedol a ktoré sú z ich zdrojov, vychádzajú tak, že v porovnaní s inými krajinami sme jednou z najlepších alebo nadpriemerných.

Rektorka priblížila, že tento rok bolo otvorených na UMB niekoľko nových študijných programov, ktoré akreditovali ešte počas jari a leta. Išlo o magisterské štúdiá v sociálnej práci, magisterské štúdiá v evanjelikálnej teológii a v náboženskej výchove, magisterské štúdiá v talianskom a niektorých ďalších jazykoch. Istým spôsobom tiež potvrdili akreditáciu v magisterskom štúdiu práva. Všetky klasické programy sú podľa rektorky zabezpečené. UMB má šesť fakúlt – prírodovednú, ekonomickú, pedagogickú, právnickú, fakultu politických vied a medzinárodných vzťahov a fakultu humanitných vied.

Ako na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici Kosová informovala, v minulom akademickom roku kvalifikovali vo všetkých troch stupňoch štúdia tesne pod 5000 absolventov a zajtra nastúpi do prvých ročníkov približne 4900 študentov. UMB hospodárila v minulom roku podľa rektorky úspešne, nemali vážnejšie ekonomické problémy. UMB uskutočnila sedem investičných akcií a 13 väčších a menších rekonštrukcií a opráv v celkovej hodnote cca 2 milióny eur. V minulom roku riešili tiež výskumné, mobilitné a vzdelávacie projekty približne za 1 milión eur a 10 projektov Európskej únie z operačných programov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM