Jakub Forgács Správy

Na strednom Slovensku vypukla energetická KALAMITA: Došlo aj k RARITNEJ situácii

Na príčine sú podľa slov elektrikárov najmä poškodené stožiare, stĺpy, izolátory a vodiče vzdušných vedení vysokého napätia.

Ilustračný obrázok k článku Na strednom Slovensku vypukla energetická KALAMITA: Došlo aj k RARITNEJ situácii
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky

Bohatá snehová pokrývka priniesla do Žilinského a najmä Banskobystrického kraja aj rozsiahle výpadky elektriny. Za posledných 24 hodín dosiahli úroveň energetickej kalamity. Aktuálne je bez elektrického prúdu viac ako deväťtisíc odberných miest. Mimo prevádzky zostalo viac ako 300 trafostaníc. Väčšinou ide o mestá a obce v Banskobystrickej župe. Informoval o tom Miroslav Gejdoš, špecialista externej komunikácie Stredoslovenskej distribučnej (SSD).

Rarita vo Zvolene

„Klasicky sú na príčine najmä poškodené stožiare, stĺpy, izolátory a vodiče vzdušných vedení vysokého napätia,“ vymenoval Gejdoš.

„Mnohé z týchto problémov spôsobili vysoké stromy spoza ochranného pásma spadnuté na distribučné vedenie. Raritou je situácia vo Zvolene, kde sa vplyvom počasia zlomil v centre mesta neďaleko zámku stožiar vysokého napätia. Jeho oprava potrvá vzhľadom na okolnosti zrejme dlhšie, pretože sa vedenie nachádza v blízkosti železničnej trate, križuje rieku a tiež ďalšie vedenie veľmi vysokého napätia, čo si vyžaduje dodržanie špecifických opatrení,“ uviedol so slovami, že pracovníci SSD sa však snažia zabezpečiť zásobovanie odberateľov pomocou provizórnych riešení, napríklad motorových generátorov, čo najskôr.

Keďže v mnohých lokalitách naďalej sneží alebo prší, situácia sa neustále mení a nie je podľa slov Gejdoša vylúčené, že poruchy ešte pribudnú. „Rýchlosť obnovovania dodávky bude závisieť hlavne od dostupnosti poruchových miest. Množstvo komunikácii je neprejazdných a ťažká technika sa nemôže dostať do odľahlejších lokalít pre sneh alebo rozmočený terén. Stredoslovenská distribučná napriek tomu nasadila do akcie všetky dostupné sily a mechanizmy, aby situáciu dostala pod kontrolu čo najskôr,“ dodal na záver.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM