Jakub Forgács Šport

Nádherné retro na Štiavničkách: Stretnutie veteránov, ktoré učaruje každému motorkárovi

Podujatie Stretnutie generácii sa uskutoční v stredu od 9:00 na parkovisku na Štiavničkách. Motocyklistov čaká aj prejazd cez obce Poniky a Selce. Rozprávali sme sa s pamätníkom a organizátorom podujatia...

Ilustračný obrázok k článku Nádherné retro na Štiavničkách: Stretnutie veteránov, ktoré učaruje každému motorkárovi
Zdroj: Dnes24.sk

O Stretnutí generácií nám viac porozprával predseda Veterán klubu Banská Bystrica Ivan Dedina (71). “Keď sme v roku 1991 začínali robiť tento zraz, podarilo sa nám dotiahnuť 60 z pôvodných 70 veteránov, ktorí sa venovali motocyklovému športu v Banskej Bystrici,” povedal Dedina.

Vzdajú hold svojim predchodcom

Veteráni pred rokmi začínali svoje stretnutia posedením s gulášom na chate na Králikoch, kde svoje zážitky a skúsenosti rozprávali ich nasledovníkom. “O Banskej Bystrici sa hovorí, že je kolískou motocyklového športu. Veľa z veteránov dostalo od vtedajšieho primátora Miku plakety za zásluhy v športe,” uviedol Dedina.

Týmto zrazom by chceli vzdať hold pretekárom, ktorí kedysi reprezentovali aj naše mesto. „Z pôvodných 60 veteránov, ktorí prišli na prví zraz, žijú už iba štyria. Preto sa snažíme pokračovať v tom, čo kedysi oni začali,“ pokračoval Dedina.

Spojenie histórie a súčasnosti

„Kedysi sa na týchto zrazoch stretávalo 30 historických vozidiel a 5 moderných chopperov, no dnes sa skôr zíde 30 historických a 80 motocyklov,“ uviedol Dedina, podľa ktorého je toto podujatie aj akýmsi štartom ich sezóny. „Nejazdíme totiž v mesiach, ktoré majú v slove r,“ dodal Dedina.

Vstup na zraz veteránov je pre všetkých záujemcov zdarma. Od 9:00 do 10:45 si budete môcť pozrieť historické motocykle a jazdu zručnosti pretekárov na parkovisku na Štiavničkách. Od 11:30 do 12:10 sa veteráni predvedú na Ponikach a od 12:30 do 14:30 v Selciach.

Navštíviť môžete aj múzeum motocyklov

Ak vás zaujímajú historické motocykle, môžete navštíviť aj ich múzeum na Partizánskej ceste, kde nájdete desiatky starých strojov, ako aj tablo s fotkami veteránov. „Dnes je taká doba, že priority sú inde – v peniazoch, ale každý by si mal byť vedomý toho, že len to má cenu, čo po nás zostane,“ povedal na záver Dedina.

Viac o veteránoch a ich aktivitách sa dočítate na stránke http://vkbb.webnode.sk/.

Foto: ilustračné

Veteráni - stretnutie generácií
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM