Rôzne Správy

Na sochu kráľa Bela IV. ešte nevyzbierali dosť peňazí. Prispeje aj maďarská nadácia

Kráľ Belo IV. z rodu Arpádovcov bol v rokoch 1235 až 1270 uhorským kráľom a v roku 1255 udelil Bystrici mestské výsady. V meste mu má vyrásť socha.

Ilustračný obrázok k článku Na sochu kráľa Bela IV. ešte nevyzbierali dosť peňazí. Prispeje aj maďarská nadácia
Zdroj: pixabay

O ďalší rok predĺžili banskobystrickí mestskí poslanci dobrovoľnú verejnú zbierku na sochu kráľa Bela IV. v Banskej Bystrici. Mesto ju vyhlásilo v roku 2016 a vlani v decembri ju už raz predĺžilo do posledného dňa tohto roka, keďže na tvorbu, realizáciu a umiestnenie pamätnej sochy tohto panovníka sa mestu pod Urpínom nepodarilo vyzbierať dostatok peňazí. Dielu sa však blýska na lepšie časy, prispejú naň Maďari.

Ako na zasadnutí informovala právnička z magistrátu Helena Koreňová, jedným z dôvodov predĺženia zbierky zostáva nedostatok finančných prostriedkov.

„Druhým je to, že máme prisľúbené viaceré príspevky od právnických osôb a predovšetkým od Nadácie Gábora Bethlena, ktorá funguje pri Úrade vlády Maďarskej republiky, a to vo výške 15 000 eur. Tento príspevok je momentálne v štádiu schvaľovacieho procesu a niekedy začiatkom januára by mal byť posunutý na účet určený pre túto zbierku,“ zdôvodnila Koreňová.

Kráľ Belo IV. z rodu Arpádovcov bol v rokoch 1235 až 1270 uhorským kráľom a v roku 1255 udelil Banskej Bystrici mestské výsady.

Do konca roka 2019 teda stále možno prispievať na osobitný účet vedený v ČSOB (číslo účtu: SK23 7500 000­0 0040 2387 0­808, VS 9999) alebo hotovosťou v pokladničkách v informačnom centre v priestoroch historickej radnice či v klientskom centre magistrátu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM