Správy

Na Slovensku otvorili ŠPIČKOVÉ kreatívne centrum: Má NAJMODERNEJŠIE televízne technológie

Súčasťou sú televízne a rozhlasové štúdiá, priestory na dabing, strih obrazu a úpravu zvuku v 5.1 Dolby Surround, ako aj multifunkčná konferenčná sála, pracoviská na postprodukciu a color-grading.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku otvorili ŠPIČKOVÉ kreatívne centrum: Má NAJMODERNEJŠIE televízne technológie
8
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) otvorila v utorok na Strednej priemyselnej škole (SPŠ) Jozefa Murgaša v Banskej Bystrici priestory svojho prvého kreatívneho centra v regióne pod názvom Audiovizuálna dielňa Arténa. Jeho cieľom je využiť tvorivý potenciál regiónu, zvýšiť zamestnanosť a odbornosť v tejto oblasti, zviditeľniť dotknutých aktérov, ich tvorbu, kreatívnu činnosť a rozvíjať dopyt po ich službách a produktoch.

Najmodernejšie technológie

„Zázemie a špičkové vybavenie vytvára predpoklady, aby sa z tohto kreatívneho centra stalo jedinečné miesto, ktoré spojí tvorivých ľudí v regióne. Jeho klientom a členom poskytneme okrem moderných technológií vedomosti a skúsenosti profesionálov,“ konštatoval riaditeľ Štúdia RTVS Banská Bystrica Miroslav Debnár.

Pracoviská sú vybavené najmodernejšou technológiou spĺňajúcou štandardy na tvorbu televízneho a rozhlasového vysielania na svetovej úrovni. Súčasťou Artény sú televízne a rozhlasové štúdiá, priestory na dabing, strih obrazu a úpravu zvuku v 5.1 Dolby Surround, ako aj multifunkčná konferenčná sála, pracoviská na postprodukciu a color-grading.

Ako Debnár vysvetlil, RTVS bola v roku 2019 úspešná s projektom na vytvorenie kreatívneho centra v audiovizuálnej oblasti v hodnote viac než 10,7 milióna eur. Na základe žiadosti o nenávratný finančný príspevok z IROP spolufinancovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a svojho rozpočtu zrekonštruovala v rokoch 2021 až 2023 prenajaté priestory v SPŠ, zrealizovala proces verejného obstarávania, nákupu a montáže audiovizuálnej techniky.

Viac o tom, čo všetko prešlo rekonštrukciou, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Zrekonštruované priestory SPŠ Jozefa Murgaša
8
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM