Monika Obrtalová Rôzne

Na Podpoľaní väčšinu bioodpadu pália alebo vyhadzujú

Väčšinu odpadu zo záhrad ľudia na Podpoľaní buď pália, alebo vyhadzujú na čierne skládky či dokonca do potokov.

Konáre kompostuje len 14 percent domácností, lebo ich nemajú ako spracovať. Lístie zhodnocuje 54 percent, trávu 46 percent a burinu 59 percent domácností. Kuchynský odpad z nich kompostuje len menej ako štvrtina, zvyšok bioodpadu končí v zmiešanom komunálnom odpade alebo slúži na dokrmovanie domácich zvierat.

Informácie vyplývajú z údajov o nakladaní s bioodpadmi, ktoré z domácností, obcí a inštitúcií v štyroch mikroregiónoch okolo Poľany zhromaždili Priatelia Zeme-CEPA. Dotazníkový prieskum uskutočnili v rámci projektu Zhodnocovanie biologických komunálnych odpadov na Poľane. //„Spolu s aktivistami a dobrovoľníkmi zbierali údaje v 6152 domácnos­tiach, 40 obciach a v mestách Detva a Hriňová,“ //informoval terénny pracovník projektu Peter Halaj. Dodal, že okrem domácností sa do prieskumu zapojili aj obecné úrady, poľnohospodárske družstvá, školy a firmy a rôzne inštitúcie, ktoré patria medzi väčších producentov bioodpadov. Zber údajov trval 6 mesiacov, od októbra minulého do apríla tohto roku.

Na Podpoľaní je stále veľa nelegálnych skládok odpadov, na ktorých je až vyše 50 percent odpadov. „Ľudia nemajú informácie o správnom kompostovaní bioodpadu. Často hádžu lístie a trávu do jám bez prístupu vzduchu, kde sa kompost nevytvára, ale zvyšky rastlín hnijú a zapáchajú,“ uzavrel Halaj.

Priatelia Zeme-CEPA zisťovali aj prekážky, ktoré ľuďom bránia zhodnocovať bioodpad zo záhrad a domácností. Zistili, že mnohí považujú kompostovanie za príliš zložité alebo nemajú dostatok informácií o jeho výhodách. Až 18 percent respondentov nekompostuje, lebo nemá kompostovisko. V rámci pripravovaného projektu Priatelia Zeme ponúkajú vybraným štyridsiatim domácnostiam z regiónu Poľana zdarma jednoduché drevené zásobníky a kompostéry. Ostatným záujemcom poskytnú informácie o správnom kompostovaní.

Spomínané získané údaje sú podkladom pre prípravu efektívnych kompostovacích koncepcií pre každý zo štyroch mikroregiónov. Priatelia Zeme-CEPA vyberú 4 obce, v ktorých vybudujú vzorové obecné kompostoviská a 40 domácich kompostovísk.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM