Monika Obrtalová Rôzne

Na oslavách SNP sa prihovoril aj prezident

V areáli banskobystrického Múzea Slovenského národného povstania si dnes pripomenuli 67. výročie SNP. Na spomienkovom akte v Pietnej sieni múzea sa zúčastnili aj prezident SR Ivan Gašparovič a premiérka Iveta Radičová. Slávnostnú chvíľu umocnil o 11.

S príhovormi vystúpili okrem prezidenta napríklad podpredseda vlády SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolf Chmel v mene vlády SR a premiérky, ako aj minister obrany SR Ľubomír Galko. Prezident Gašparovič médiám ešte pred svojím príhovorom uviedol: „Ja som presvedčený, že každý, kto nielen prežil, ale kto sa zoznámil s hrôzami vojny, každý, kto vie, aká je násilná smrť, si musí pripomenúť tie udalosti, ktoré takéto hrozné a strašné veci ľudstvu priniesli. To je vojna.“ Ako pokračoval, je veľmi rád, že slovenský národ sa počas vojny dokázal postaviť proti fašistom, aj vo svojich radoch. „Ja som veľmi rád, že na to nezabúdame, a najmä v týchto časoch, keď vo svete, v Európe neofašizmus zasa začína ožívať. Začínajú ožívať rôzne teroristické skupiny, vládne intolerancia, nepochopenie toho, čo človek potrebuje pre svoj dobrý život. Že si na týchto pietnych miestach pripomíname tie ťažké doby a že vzdávame úctu tým, ktorí preto, aby sme my dnes mohli žiť v slobode, zomreli,“ dodal prezident.

Chmel uviedol v príhovore niekoľko odkazov SNP. Ako povedal, SNP predstavuje najvýznamnejšie vystúpenie demokratických síl proti nedemokratickému a netolerantnému režimu v moderných slovenských dejinách. „Napriek tomu, že sa medzi niektorými obdivovateľmi vlády tvrdej ruky a nacionalizmu SNP mylne spája s bojom proti vlastnej štátnosti, išlo v ňom vskutku o povstanie širokých spoločenských vrstiev proti totalitnému režimu, ktorý sa svojim občanom odcudzil.“ Odkaz na SNP, ktorý nedelí, ale spája rôzne prúdy v pluralitnej spoločnosti proti totalitnej moci, zostáva preto prvým významným odkazom SNP, dodal Chmel.

Minister Galko vo svojom príhovore konštatoval, že „vojna, to je aj masové odvliekanie nevinných ľudí do pracovných a koncentračných táborov, to sú vraždy ľudí, ktorí pomáhali vojakom i partizánom, to je týranie i mučenie… .“ Dodal, že sa nám môže zdať, že 67 rokov je dlhá doba v živote človeka. No čas, ktorý uplynul od SNP, nezmiernil hrôzy fašistickej diktatúry. Hovorca MO SR Ivan Rudolf informoval, že minister Galko dnes zároveň ocenil priamych účastníkov protifašistického odboja. Na tohtoročných oslavách sa zúčastnili tiež poslanci NR SR. Ako informoval riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, prišli aj predstavitelia 24 zastupiteľstiev z celého sveta. Na oslavách sa zúčastnili takmer všetky európske krajiny a všetky mocnosti na najvyššej úrovni.

Taktiež sú tam priami účastníci SNP zo Slovenska. „Robil som dva roky v bani na železnú rudu a 16-ročný som išiel do povstania,“ zaspomínal pre TASR plukovník vo výslužbe Vojtech Babič. Spomenul aj jednu príhodu, keď išli na prieskum a jedna dedina bola obsadená Nemcami. „No tak poslali mňa, bež sa tam pozrieť, čo je tam, kto je tam, ako sú tam. No, boli tam Nemci,“ uviedol Babič s tým, že jeho si nevšimli, keďže bol ešte chlapec. Počas vojny zachránil aj veliteľa. Program spestrili kultúrne vystúpenia, napríklad ruského folklórneho súboru Slnovrat, predviedli sa tiež Čarovné ostrohy a iné. Pre návštevníkov je dnes pripravená aj celodenná prezentácia Ozbrojených síl SR. Predstavuje sa tiež dobová technika, vrátane pancierového vlaku na železničnej stanici v Banskej Bystrici.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM