Michal Majer Rôzne

Na oslavách SNP prezident aj premiérka

Prezident Ivan Gašparovič, premiérka Iveta Radičová, podpredsedovia Národnej rady SR Robert Fico a Milan Hort a zástupcovia 14 zahraničných veľvyslanectiev na Slovensku zatiaľ potvrdili účasť na nedeľnej oficiálnej časti osláv 66. výročia Slovenského

Tohtoročné oslavy otvorí v sobotu večer koncert Štátnej opery Banská Bystrica a následné odovzdávanie cien Múzea SNP, prevzatie exponátu historického vozidla Mercedes Benz 170V Cabrio, aký používal povstalecký generál Ján Golian, a promócia knihy Pešo z nemeckého Hamelnu do slovenskej Kremnice, ktorú zo zápiskov vojnového zajatca Vladimíra Varinského zostavila jeho dcéra Edita.

Hlavnú časť osláv otvorí v nedeľu o 11:00 už tradične prelet stíhačiek. Na následnom pietnom akte a slávnostnom zhromaždení sa zúčastnia najvyšší predstavitelia štátu a zahraničné delegácie. S prejavmi by na zhromaždení mali vystúpiť prezident, premiérka, predstaviteľ parlamentu a zástupca Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Po ukončení slávnostného zhromaždenia budú oslavy pokračovať ukážkami činnosti armády a v kinosále Múzea SNP promóciou knihy historika Marka Syrného Slovenskí demokrati ´44 – 48 a premietaním dokumentárnych filmov. O 15:00 sa v areáli Pamätníka SNP začne kultúrny program, v ktorom vystúpia spevácky súbor Nádej, kapela Bratislava Hot Serenaders, speváčka Kristína a folklórny súbor Lúčnica. Múzeum SNP zároveň v čase od 13:00 do 20:00 ponúkne návštevníkom bezplatné prehliadky svojej expozície v Pamätníku SNP. Na tohtoročné oslavy výročia SNP prispelo Ministerstvo kultúry SR Múzeu SNP sumou 15-tisíc eur, čo je menej ako desatina rozpočtu vlaňajších osláv, ktoré však boli pre okrúhle výročie pompéznejšie a trojdňové.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM