Peter Klimant Samospráva

Na niektorých bystrických školách bude cez leto rušno: Veľká výmena okien aj dverí

Napriek prázdninám bude počas leta na chodbách niektorých bystrických základných škôl i naďalej rušno. Dôvodom je veľká výmena okien a vykurovania.

Ilustračný obrázok k článku Na niektorých bystrických školách bude cez leto rušno: Veľká výmena okien aj dverí
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Počas letných prázdnin sa začne s výmenou nevyhovujúcich okien a dverí na základných školách (ZŠ) Bakossova a Moskovská v Banskej Bystrici. Rozhodli o tom na ostatnom zasadnutí mestskí poslanci. Samospráva v spolupráci s miestnou spoločnosťou STEFE, ktorá je v oboch objektoch dodávateľom tepla, zároveň vyrieši zastaraný vykurovací systém, čím sa zníži spotreba tepla. Informoval o tom banskobystrický magistrát.

Výmena pôvodných, technicky a energeticky nevyhovujúcich okien nadväzuje na projekt znižovania energetickej náročnosti ZŠ z roku 2014, v rámci ktorého sa zrealizovali stavebné úpravy a technické vybavenie vykurovacích systémov v ZŠ Pieninská, Gaštanová, Golianova, Radvanská i Spojová.

Odhad investičných nákladov na uvedené opatrenia je v prípade školy Moskovská vo výške 150 000 eur a Bakossovej 400 000 eur. Celá obnova zaťaží mestský rozpočet jednorazovo vo výške 306 000 eur, z toho suma 272 000 eur má byť zaplatená z finančných prostriedkov, ktoré samospráva získala ako 34-percentný akcionár spoločnosti STEFE znížením jej základného imania. Časť investície mesto, respektíve školy, splatia z budúcich garantovaných úspor na vykurovaní.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM