Marcel Páleš Správy

Na Námestí SNP protestoval Alojz Hlina: S politikmi vystríhali pred úžerníctvom

"Úžernícke" nebankovky dostávajú typ ochrany, ktorý je dokonca protiprávny. Uviedol to v pondelok na Námestí SNP na ďalšom zo série Protestov proti úžerníkom – pod ochranou štátu nezávislý poslanec Alojz Hlina. O čo išlo?

Ilustračný obrázok k článku Na Námestí SNP protestoval Alojz Hlina: S politikmi vystríhali pred úžerníctvom
Zdroj: TASR

K ľuďom na Námestí SNP sa Hlina prihováral spolu s poslancami Národnej rady SR Ľudovítom Kaníkom (SDKÚ-DS) a Pavlom Zajacom (KDH). Prvé dva protesty sa konali v Bratislave.

Obete systému a neetickosti firiem

Ako Hlina konštatoval, existuje základná suma, na ktorú nesmie exekútor siahnuť – 116 eur, určuje sa nariadením vlády a predstavuje 60 percent zo životného minima. „Máme potvrdený údaj zo Sociálnej poisťovne, že 41 000 dôchodcov žije z tejto sumy,“ pokračoval Hlina.

Podľa jeho slov sú to často obete systému či rôzneho neetického konania firiem, pričom stačí málo, a to nariadenie vlády. „Môj návrh zákona je, že nechávame v ňom kompetenciu vláde, ale stanovujeme najnižšiu sumu – jeden a pol násobok životného minima, čo je v praxi niekde na úrovni 290 eur,“ vysvetlil Hlina.

Lákavo vyzerajúce pôžičky

Kaník uviedol, že štát vytvára zákony a zbavil regulácií jeden sektor, v ktorom začali podnikať firmy alebo ľudia, ktorí majú peniaze. „A zistili, že najlepšie sa zarobí na najbezbrannejších, chudobných ľuďoch, dôchodcoch, ľuďoch, ktorí žijú z veľmi malých platov. A týmto ľuďom, ktorí sú častokrát v núdzi, ponúkajú sľubne alebo veľmi lákavo vyzerajúce pôžičky,“ konštatoval s tým, že vôbec nie sú postavené na tom, aby ich človek mal šancu splatiť. Ale skôr sa orientujú na to, ako zbaviť človeka majetku, ktorým disponuje.

Zobudia ľudí?

Dôvodom organizovania protestu podľa slov Kaníka je zobudiť ľudí, aby videli, že tento problém tu je, a aby hlavne politici, ktorí bránia opatreniam a zmenám, „prestali mať zatvorené oči.“ Kaník dodal, že v tejto súvislosti navrhol zákon, ktorý by zabránil exekútorom, aby si účtovali vyššiu odmenu, ako je výška vymáhanej čiastky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM