Marcel Páleš Samospráva

Námestie bude vyzerať inak: Letné terasy už jedine s jednotným výzorom

Je rozhodnuté! Námestie zmení svoj vzhľad aj vďaka novému výzoru terás. Poslanci mesta na zasadnutí MsZ v utorok schválili iniciatívu mesta v podobe nových zásad prevádzkovania zariadení v Pamiatkovej rezervácii.

Ilustračný obrázok k článku Námestie bude vyzerať inak: Letné terasy už jedine s jednotným výzorom
Zdroj: Dnes24.sk

Rekonštrukcia zeleného asfaltu na Námestí SNP nebude od mesta pre svojich obyvateľov poslednou dobrou správou. Na mestskom zastupiteľstve v utorok vedenie mesta v jednom z hlavných bodov predostrelo na schválenie zásady, ktoré definujú a upravujú režim zriaďovania a prevádzkovania sezónnych vonkajších obslužných zariadení (letných terás) v Pamiatkovej rezervácii Banská Bystrica.

Spoločne pre naše námestie

„Poslanci tieto zásady, ktoré sú vyústením dlhodobej snahy vedenia mesta o zatraktívnenie a zveľadenie Námestia SNP v našom meste, schválili,“ potvrdila tlačová tajomníčka mesta Barbora Winterová. Významnému kroku predchádzalo množstvo aktivít, ktoré boli ťažiskovým materiálom iniciatívy „Spoločne pre naše námestie“ a následným Memorandom o spolupráci.

Spomínané memorandum podpísal 7. marca 2013 primátor mesta Peter Gogola a zástupcovia majiteľov 17 nehnuteľností v centre mesta. Jeho hlavným cieľom bolo zlepšiť podmienky bývania i podnikania na Námestí SNP a zvýšiť jeho atraktívnosť.

Rozkvitnú jednotne?

Osobitný a kľúčový priestor venovali tvorcovia a signatári memoranda problematike letných terás. Po dlhodobých analýzach, rokovaniach a vzájomných konzultáciách medzi subjektami (Mestský úrad, Krajský pamiatkový úrad, Útvar hlavného architekta mesta, Cech hostinských a vlastníci nehnuteľností, ktoré sa nachádzajú v Pamiatkovej rezervácii Banská Bystrica) dospelo mesto Banská Bystrica v rámci 21. zasadnutia mestského zastupiteľstva k zásadnému rozhodnutiu.

„Námestie SNP tak už počas leta 2014 rozkvitne terasami s jednotne nastavenými vizuálnymi, architektonickými i technickými parametrami. Zásady, ktoré schválilo mestské zastupiteľstvo okrem iného vymedzujú majiteľom podnikov v centre mesta používanie tieniaceho materiálu v svetlých béžových a krémových farbách a zakazujú „opláštenie“ bočnými stenami z akýchkoľvek materiálov, ako aj samostatné umiestňovanie reklamných označení,“ informovala Winterová.

Lákadlo pre návštevníkov aj domácich

Primátor mesta Peter Gogola schválené zásady vníma ako ďalší krok, ktorý nielen zatraktívňuje Námestie SNP, ale slúži aj ako lákadlo pre domácich a zahraničných návštevníkov.

"Krása, malebnosť a história nášho námestia sú vychýrené aj za hranicami Slovenska. Som veľmi rád, že tento významný priestor sa tak okrem nového zeleného koberca dočká aj jednotného vizuálu a spoločne nastavených pravidiel letných terás. Chcem sa poďakovať všetkým zainteresovaným, ktorí svojou prácou prispeli k tomuto dôležitému míľniku nášho krásneho námestia. V aktivitách, ktoré zveľaďujú a skrášľujú námestie SNP plánujeme intenzívne pokračovať i naďalej,“ vyjadril sa primátor mesta Peter Gogola.

Foto: ilustračné/Matej Kapusta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM