Monika Obrtalová Rôzne

Na Námestí slobody zasahovali hasiči

Na banskobystrickom Námestí slobody sa dnes koná XIV. ročník Memoriálu Pavla Snopka a Jozefa Dobríka. Organizuje ho Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici. Ide o súťaž, v ktorej hasiči simulujú dopravnú nehodu a snažia

Na podujatí súťaží šesť družstiev. Ide o medzinárodnú súťaž, prezentujú sa na nej hasiči z ČR – hlavného mesta Praha a hasiči Královohradeckého kraja. Zo Slovenska sú tam družstvá z Nitry, Zvolena, Bratislavy a Banskej Bystrice. Memoriál sa koná na počesť „našich dvoch kolegov, kamarátov, hasičov,“ ktorí zahynuli pri výkone svojho povolania, a to v októbri 1995 pri hasení rekreačnej chaty v katastrálnom území Ponická Huta, pokračoval Gazdík.

Úlohou súťažného družstva je v časovom limite vyslobodiť fiktívne zranenú osobu, ktorá sa na mieste nachádza, poskytnúť jej prvú predlekársku pomoc a odovzdať zachraňovanú osobu zdravotnej službe. „Snáď jediný rozdiel, ktorý je medzi reálnym zásahom a touto súťažou, je počet príslušníkov, ktorí zasahujú,“ vysvetlil Gazdík. Štandardne sa vykonáva výjazd so silou jedna plus dva, na súťaži je to jedna plus štyri. Súčasťou podujatia sú aj statické ukážky hasičskej techniky, techniky Policajného zboru a Ústavu na výkon väzby, Červeného kríža či odťahových služieb, ktorí tu vystavili svoje vozidlá.

Zdroj: TASR

hasicizachranovali
33
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM