Jakub Forgács Kultúra

Na námestí bude znieť poézia: S básňou sa predvedie aj viceprimátorka Čižmárová!

Literárne zoskupenie Generácia Nula nenecháva verejnosť pod Urpínom bez poézie ani v letné mesiace. Už tretí rok sa okrem iného stará aj o literárno-hudobné stretnutia Ars poetica neosoliensis. Vo štvrtok bude špeciálna časť...

Ilustračný obrázok k článku Na námestí bude znieť poézia: S básňou sa predvedie aj viceprimátorka Čižmárová!
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Poézia v Banskej Bystrici rozkvitala nielen za čias pôsobenia básnika Mikuláša Kováča, ale aj v súčasnosti sa niektorí jedinci snažia, aby sa z krásneho prostredia pod Urpínom nevytratila. Letné prázdninové mesiace sú totiž už tretí rok obdobím, kedy sa na námestí v Banskej Bystrici stretávajú autori, hudobníci a priaznivci podobných kultúrnych podujatí. Spája ich Ars poetica neosoliensis, čo v preklade znamená: umenie banskobystrickej poézie.

Za necelé tri roky vyše 170 účinkujúcich

Na samom začiatku bolo náhodné stretnutie sa dvoch zanietených ľudí, každého z inej umeleckej sféry. Poet Miroslav Kapusta sa stretol s hercom Igorom Šimegom pri kávičke na terase Barbakanu v Banskej Bystrici. Spontánne sa začala odvíjať prvá niť vzájomnej spolupráce, a to s cieľom povzniesť poéziu regionálnych autorov do širšieho povedomia mesta.

„Daný projekt má veľký ohlas a v jeho priebehu sa vystriedalo už 170 účinkujúcich z radov básnikov, hercov, hudobníkov a spevákov, čím podujatie stihlo preniknúť i do povedomia mestských médií, jeho kultúrnych ustanovizní a určite sa nie malou mierou podieľalo aj na vytváraní dobrého mena mesta smerom k občanom i navonok,“ uviedol básnik Miroslav Kapusta, jeden z otcov prvotnej myšlienky projektu.

Veľa sympatií získavajú organizátori aj u podporovateľov zvonka, teda prostredníctvom internetu. Mnohí cestujú z rôznych kútov Slovenska, aby sa zúčastnili aspoň jedného kola Ars poetici neosoliensis.

Od Rúfusa cez Kováča k Bukowskemu

V tento štvrtok prebehne štvrté kolo letného cyklu Ars poetici neosoliensis. Bude špeciálne, keďže sa nebude klasicky čítať poézia z tvorby domácich či pozvaných autorov poézie, ako to bežne býva, ale účastníci programu prečítajú básne obľúbených autorov. „Bude Rúfus, bude Kováč, Bukowski a iní,“ prezradil nám jeden z organizátorov, básnik Peter Papšo.

Ars poetica neosoliensis sa v tento štvrtok od 16:00 do 18:00 predstaví tesne pod Šikmou vežou na Námestí SNP, a to na terase Forum Caffe. Čítať tvorbu domácich aj svetových autorov budú zaujímaví hostia: viceprimátorka Banskej Bystrice Katarína Čižmárová, herec a režisér Igor Šimeg, riaditeľ Verejnej knižnice Mikuláša Kováča Peter Klinec, poetka Denisa Voskárová a organizátori podujatia, básnici a zakladatelia literárneho zoskupenia Generácia Nula, Peter Papšo a redaktor nášho spravodajského portálu Marcel Páleš. O hudobné vstupy sa postará hosť z Anglicka, akordeonista Gabriel Gazdík.

Pozrite si aj priloženú fotogalériu so zábermi z poslednej Ars poetici neosoliensis (z 15. augusta 2013).

literárno-hudobné stretnutia Ars poetica neosoliensis
35
Galéria
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM