Monika Obrtalová Kultúra

Na maliarske a sochárske sympózium príde 15 umelcov

Na 8. ročníku Medzinárodného maliarskeho a sochárskeho sympózia Josefa Langera Špania Dolina 2010 sa zíde 15 umelcov zo siedmich krajín. Tvoriť od 11. do 19. septembra budú môcť nielen na Španej Doline, bývalej baníckej obci neďaleko Banskej Bystrice

Najpočetnejšie zastúpenie, štyroch maliarov a dvoch sochárov, bude mať tohto roku Slovensko. Do Španej Doliny prídu aj umelci z Česka, Maďarska, Poľska, Ruska, Srbska a z Ukrajiny. Na záver sympózia každý z nich už tradične venuje jedno svoje dielo organizátorom podujatia. Tí v prvých ročníkoch sympózia pozývali umelcov, ktorí tvorili voľne a ktorí nemali akademické umelecké vzdelanie. V posledných rokoch sa úroveň zvýšila a pozývajú z jednotlivých krajín vo väčšine akademicky vzdelaných umelcov.

„Tvorba na Španej Doline sa odvíja z toho, že oni sú tým prostredím inšpirovaní, my im len porozprávame históriu oblasti, v ktorej sa nachádzajú. Takže sa nachádzajú v banskej oblasti a snažíme sa, aby navštívili aj Banskú Bystricu, Banskú Štiavnicu a ostatné okolité miesta a nedávame im tému, aby sme ich neobmedzovali. Preto vznikajú rôzne druhy obrazov, ale v zásade sú inšpirovaní tým prostredím, v ktorom sa nachádzajú,“ uviedol jeden z organizátorov sympózia Milan Vigaš.

V sobotu 18. a v nedeľu 19 septembra umelci vystavia svoje diela, ktoré si záujemcovia budú môcť kúpiť. Sobotňajší deň už bude pre umelcov oddychový, pozrieť si budú môcť nielen vystúpenie ľudových umelcov a folklórnych súborov, ale aj tradičné varenie slivkového lekváru vo veľkých medených kotloch. V minulých rokoch však mnohých vystúpenia folkloristov a varenie lekváru tak upútalo, že ich aj počas „oddychu“ zachytili v svojich dielach. Maliar Josef Langer sa narodil v Dubrovníku v roku 1913. Pracoval ako kartograf vo Vojenskem zemepisnom ústave v Prahe, neskôr v banskobystrickom ústave. Tvoril najmä v Španej Doline, zomrel v meste pod Urpínom.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM