Monika Obrtalová Rôzne

Na leteckých dňoch uvidíte aj lietadlá U.S. Air Forces

Tohtoročné letecké dni potešia divákov jedinečnou leteckou prezentáciou. U.S. Air Forces dislokované v Európe predstavia na Medzinárodných leteckých dňoch - SIAF 2011 na Sliači tri lietadlá. Po prvý krát v histórii sa predstavia KC 135 Stratotanker a

Využíva sa pri špeciálnych leteckých operáciách, kde podáva vynikajúce výkony. Je schopné operovať i z nerovných a neupravených plôch a hlavnú úlohu hrá pri výsadku vojakov a materiálu v nepriateľskom teritóriu. Jeho služby využíva aj Národná letecká garda. Základné a špeciálne verzie lietadla môžu byť použité pri množstve misií. Okrem prepravy môže zásobovať vzdialené základne, dokáže sa premeniť na leteckú nemocnicu, využíva sa tiež pri prieskume počasia, hasení požiarov či pri rôznych prírodných katastrofách.

Druhým americkým lákadlom je tankovacie lietadlo KC 135, ktoré je zraku laikov skôr skryté. Lietadlo je určené na tankovanie vo vzduchu a je postavené na báze Boeingu 707. Americké vojenské letectvo sa ho čoskoro chystá vymeniť za nový, modernejší typ. Znamená to, že Medzinárodné letecké dni – SIAF 2011 vám jeho ukážkou ponúkajú jedinečnú príležitosť, ktorá sa už nemusí opakovať. Tretie lietadlo, s ktorým sa Američania predstavia, je C-21 Learjet – určené pre prepravu osôb a materiálu. Dokáže v prípade potreby prenášať aj lehátka s pacientmi v prípade evakuácie.

Zdroj: Úrad BBSK Foto: internet

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM