Monika Obrtalová Rôzne

Na Krížnej osadili Pamätník obetiam hôr

Veľká Fatra má odvčera ako posledné zo slovenských horstiev, kde pôsobí horská záchranná služba, pietne miesto pripomínajúce ľudí, ktorí tam zahynuli počas túry či pobytu. Pietne miesto s päťmetrovým kovovým krížom a tabuľou s menami 42 obetí Veľkej

Za vybudovaním pietneho miesta stoja členovia Klubu seniorov Horskej služby na Slovensku. Podľa 75-ročného Ľubomíra Mistríka, myšlienku nosili v sebe už niekoľko rokov, až vlani sa však podarilo zrealizovať prvé kroky, ktoré viedli k samotnej realizácii projektu. Pietne miesto sa nachádza zhruba 500 metrov nad hotelom Kráľova studňa, v blízkosti mohyly padlých v 2. svetovej voj­ne.

Kovový kríž vznikol podľa projektu architekta Vladimíra Tomalu. Je symbolom úcty všetkým, ktorí sa z vrchov nepodarilo vrátiť a zároveň pripomína súčasníkom, aby nepodceňovali nástrahy hôr. Ľudia, ktorých mená sú na pamätnej tabuli, prišli o život pri lyžovaní, turistike, zásahoch bleskom, pri nešťastnom pošmyknutí, lavínach, či výkone povolania.

Na projekte vzniku pietneho miesta sa podieľalo okrem členov Horskej služby na Slovensku a klubu seniorov Horskej služby aj Mesto Banská Bystrica, Banskobystrický samosprávny kraj, Klub slovenských turistov a ďalší partneri a sponzori. Prvé pamätné miesto a symbolický cintorín obetiam hôr vznikol na Slovensku v prvej polovici 20. storočia vo Vysokých Tatrách, pod Ostrvou. Postupne pribudli pamätné miesta aj v Západných a Nízkych Tatrách, či Malej Fatre.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM