Jakub Forgács Správy

Na Kráľovej Studni sa bude spomínať. Prítomní vzdajú úctu obetiam hôr

Mŕtvym na pamiatku a živým na výstrahu. Už o pár dní sa bude konať pietne stretnutie obetiam hôr Veľkej Fatry.

Ilustračný obrázok k článku Na Kráľovej Studni sa bude spomínať. Prítomní vzdajú úctu obetiam hôr
37
Galéria

Na Kráľovej Studni sa bude v sobotu 12. októbra 2019 o 11:00 konať spomienkové stretnutie obetiam hôr Veľkej Fatry. Pripravujú ho Horská záchranná služba OS HZS Veľká Fatra, Klub seniorov HS Veľká Fatra – Juh, HS Kremnické vrchy a Horský hotel Kráľova Studňa.

„V auguste 2011 bol postavený kríž obetiam hôr Veľkej Fatry na pietnom mieste na Krížnej. Kríže sú symbolom smrti. V horách, na zemi a snáď i na nebi. Spolu s krížmi tabuľky s menami, za každým menom príbeh. Na konci vždy tragický. Obete hôr. Ľudia, ktorí našli večný pokoj v dolinách, na štítoch, v stenách i na hrebeňoch. Mŕtvym na pamiatku a živým na výstrahu,“ píšu organizátori podujatia.

V rámci programu prebehne privítanie prítomných, slávnostný príhovor a svätá omša za obete hôr Veľkej Fatry. Následne sa bude pokračovať príhovormi zúčastnených, kladením vencov a kytíc k pamätníku a ukončenie programu občerstvením v Horskom hoteli Kráľova Studňa.

Pietne miesto sa nachádza 500 metrov na Horským hotelom Kráľova Studňa smerom na hrebeň Krížnej, v blízkosti mohyly padlých v II. svetovej vojne. Na Horský hotel Kráľova Studňa sa dostanete autom, 14 km z Banskej Bystrice – Harmanec cez Zlámanú dolinu na Kráľovu Studňu. Odchod autobusu z parkoviska Mičinská cesta je o 8:30.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj jesenné zábery z Krížnej!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krížnu sa na jeseň rozhodne oplatí navštíviť. Veď pozrite sami
37
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM