Jakub Forgács Rôzne

Na kopcoch okolo mesta sa rozhoreli signálne ohne: ZÁBERY z úchvatného divadla, aké obyvatelia ešte nezažili!

Vatry v marci, to sa len tak nevidí. Ľuďom sa napriek tomu naskytol úchvatný pohľad. Očami totiž mohli sledovať horiace ohne a to hneď na viacerých kopcoch.

Ilustračný obrázok k článku Na kopcoch okolo mesta sa rozhoreli signálne ohne: ZÁBERY z úchvatného divadla, aké obyvatelia ešte nezažili!
Foto: Matej Dorotovič

Ohne sa rozhoreli v okolí Banskej Bystrice a všetko mala na svedomí premiérová akcia Keltský telegraf. „Podujatie bolo skvelé, dopadlo bez úrazov, bez akýchkoľvek poškodení a podobne. Účasť bola veľká napriek chladnému počasiu, odhadujeme 500 ľudí na všetkých stanovištiach. Na našom hlavnom sa otočilo cca 250 ľudí. Samozrejme, že sa vyskytli aj menšie organizačné nedostatky, ale tie sa budúcim rokom vyladia,“ uviedla hlavná organizátorka podujatia Keltský telegraf Lucia Klinerová.

Odvoz vetrieskou

„Naše ohlásené vatry sa nachádzali na kopci nad Sásovou, na Stráži nad Nemcami (hl.stan), za Podkonicami, na Balážoch a v Slovenskej Ľupči. Mali sme sľúbené aj dve súkromné stanovištia – v Železnej Breznici a Ponickej Hute, o ktorých zatiaľ nemáme info, či realizovali ohne alebo nie,“ pokračovala so slovami, že viacerí návštevníci zaznamenali aj ohne na iných kopcoch, ale tie nespadali pod ich organizáciu a ani sa doposiaľ nepodarilo zistiť, kto to organizoval alebo kto tam bol.

Podľa jej slov sa zúčastnili všetky vekové kategórie, odhadom od pol roka až po vek cca 80 rokov. „Vatry sme zapálili podľa programu o cca 20:00 hodine a horeli približne do 22:00. Dlhšie sa ľuďom tento rok nechcelo ostať, nakoľko bola zima,“ povedala a dodala aj zaujímavosť, že na Baláže vyviezla ľudí vetrieska, z čoho mali zážitok.

„Na našom stanovišti v Nemciach sme podávali aj guláš, keltské pivo tzv. kormu a občerstvenie. Ľudia boli všade privítaní a bolo povedané aj pár slov o tom, prečo sa toto podujatie robí,“ prezradila Klinerová so slovami, že deťom sa rátalo opekanie na samostatnom ohníku, pričom je potrebné spomenúť aj pomoc dobrovoľných hasičských zborov z jednotlivých ob­cí.

Pomáhali starostovia aj folkloristi

K organizovaniu celej akcii prispelo niekoľko nadšencov. „Obec Baláže, teda aj starosta podporil túto akciu a hlavní čerti, ktorí nám pomohli s prípravou a organizáciou boli Matej Vavrek a Juraj Rusko. Takisto nás podporila obec Podkonice na čele so starostom, hlavní čerti boli Richard Stankoviansky a Robert Vajda,“ spomenula Klinerová s tým, že špeciálne by chcela poďakovať za úspešné zorganizovanie a veľkú pomoc s pohostením hlavnej čertici, ktorá dorazila až z Važca, Denise Rybkovej Stančekovej a hlavnému čertovi kastelánovi hradu Slovenská Ľupča Vladimírovi Homolovi, ktorí boli na stanovišti za hradom Slovenská Ľupča. „Prihlásil sa nám tam na vystúpenie aj folklórny súbor Dratvárik, ktorý spríjemňoval atmosféru celý večer,“ doplnila.

„Za stanovište nad Sásovou zodpovedal a veľká vďaka Ivanovi Magnovi Živáňovi a hasičom z DHZ Šalková. Naše hlavné stanovište nad Nemcami navštívil aj starosta obce pán Mydlo, ktorý bol akciou nadšený a prisľúbil nám pomoc s ďalším ročníkom, nakoľko náklady sme si tento rok znášali na vlastné trovy,“ pokračovala s tým, že v Nemciach boli okrem nej čertami aj Jozef Stankoviansky, Matej Brašeň, ktorý zabezpečil sprievodný program – strieľanie z luku na terč, jeho partnerka Martina Strmeňová z Centra Dobrovoľníctva v Banskej Bystrici, obaja boli v stredovekých kostýmoch. „Mali sme tiež zastúpenie Slovanov a my sme zase boli v keltských kostýmoch, čiže sme mali taký prierez históriou,“ podotkla.

Spoluorganizátorom akcie a čertom bol podľa organizátorky aj Ľubor Kliner, ktorý zabezpečil sponzorsky palety na vatry. Ďalej ďakujem aj čertovi Matejovi Mazúchovi za pomoc s plagátmi a organizáciou na našom stanovišti. Pomáhalo nám nakoniec veľa dobrovoľných nadšencov s prípravou na stanovištiach. „Atmosféra na stanovištiach bola priateľská, veselá a kolektívna. Ohlas bol dobrý a plánujeme urobiť pokračovanie na budúci rok,“ dodala organizátorka s tým, že položili dobrý základ pre ďalšie ročníky a verí, že sa pridá viac stanovíšť.

Čítajte tiež:

Najnovšie údaje o výstavbe bytov: Najviac v našom kraji sa ich dokončilo v Bystrici a okolí

Uplynulo už 71 rokov od hrôz, ktoré sa odohrali v Kališti: VIDEO, ktoré ste ešte nikdy doteraz nevideli!

Pozrite si, ako vyzeral prvý ročník podujatia Keltský telgraf v našej fotogalérii!

Úchvatný pohľad nad Bystricou: Na kopcoch zažiarili vatry
42
Galéria
Foto: Lucia Klinerová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM