Monika Obrtalová Rôzne

Na kalamitné drevo použili elektronickú aukciu

V druhej polovici júla sa Banskou Bystricou a jej okolím prehnala lokálna búrka so silným nárazovým vetrom a intenzívnym dažďom, ktorá spôsobila kalamitu v mestských lesoch. Na spracovanie kalamitného dreva sa banskobystrické mestské lesy rozhodli p

Lokálna búrka sa 20. júla prehnala banskobystrickým regiónom, od obce Kordíky smerom na severovýchod k Starým Horám. Nechala za sebou v lesných porastoch v správe Mestských lesov Banská Bystrica približne 16 tisíc m3 drevnej hmoty ležiacej na zemi. Je to viac ako polovica objemu ročnej ťažby dreva, ktorá predstavuje 28 tisíc m3. Naposledy bola kalamita v mestských lesoch, v objeme cca 47 tisicí m3 drevnej hmoty, zaznamenaná v roku 1993. „V prvom rade sme uvoľňovali lesné cesty, potoky, elektrovody a objekty, na ktorých skončili popadané stromy. Nasledovalo zahájenie spracovania kalamitného dreva, ktoré plánujeme ukončiť do konca tohto roku,“ hovorí Eduard Apfel z Mestských lesov, s. r. o Banská Bystrica.

Pre zvýšenie efektivity a zabezpečenie transparentnosti výberu dodávateľov na časti objemu spracovania kalamitného dreva sa lesy rozhodli po prvýkrát použiť obchodno – verejnú súťaž spojenú s elektronickou aukciou. Súťažné podmienky na dodávku prác v kalamitnej ťažbovej činnosti pri spracovaní veternej kalamity 20. júla 2011 sú zverejnené na www.lesybb.sk v sekcii verejné súťaže. Verejné otváranie obálok so súťažnými ponukami sa uskutočnilo 22. augusta na Polesí v Dolnom Harmanci. Úspešní uchádzači majú následne možnosť zúčastniť sa elektronickej aukcie dnes 26. augusta 2011.

Zdroj: Mesto Banská Bystrica

mestske lesy
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM