Michal Majer Rôzne

Na juhu kraja stále trápia povodne

Pre intenzívne dažde sa na juhu Banskobystrického samosprávneho kraja opakuje stav spred troch dní. Situácia je kritická v okresoch Rimavská Sobota a Revúca. Vážny stav je aj v okresoch Lučenec a Veľký Krtíš, kde stále platí 2. a 3. stupeň povodňovej

Asi 100 pracovníkov Slovenského vodohospodárskeho podniku v spolupráci s vojskom muselo v noci použiť 15 tisíc vriec s pieskom, nákladné autá i čerpaciu techniku v obciach nachádzajúcich sa pozdĺž vodných tokov Rimava, Blh, Turiec, Slaná a ich prítokov v okresoch Rimavská Sobota a Revúca. V okresoch Lučenec a Veľký Krtíš je situácia vážna na toku Ipľa a jeho prítokoch. „Do večerných hodín sa predpokladá vzostup vodných hladín, no podľa meteorologických predpovedí sa v nočných hodinách predpokladá ich kulminácia,“ povedal pracovník SVP František Rigo.

Podľa slov Silvie Jančovičovej, hovorkyne Prezídia Hasičského a záchranného zboru, hasiči v priebehu 24 hodín zasahovali v Banskobystrickom kraji 53-krát. V obci Prša v okrese Lučenec plnili vrecia pieskom a spevňovali cca 500 m hrádze v spolupráci s obyvateľmi obce a 30 vojakmi. V katastri obce Stránska v okrese Rimavská Sobota museli evakuovať štyroch obyvateľov z rodinných domov. Po silných dažďoch v nočných hodinách evakuovali aj obyvateľov obcí Trenč v okrese Lučenec, Vlkyňa, Cakov, Chrámec a Zádor v okrese Rimavská Sobota. Podpredseda Krízového štábu Obvodného úradu v Žiari nad Hronom Štefan Stripaj uviedol, že v Hronskom Beňadiku v časti Psiare v okrese Žarnovica boli trochu problémy s vyrazením spodných vôd, takže tu hasiči odčerpávali vodu z pivníc. Povodne sa zatiaľ nedotkli okresov Banská Bystrica, Žiar nad Hronom, Brezno a Žarnovica.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM