Monika Obrtalová Rôzne

Na jarmok zavítal aj prezident

V meste pod Urpínom včera podvečer slávnostne otvorili Dni mesta Banská Bystrica, ktoré potrvajú až do nedele. Zároveň sa koná 354. Radvanský jarmok a 14. Trh ľudových remesiel. Na slávnostnom otvorení na Námestí SNP sa zúčastnil aj prezident Ivan Ga

Po úvodnom programe návštevníkov dnes ešte napríklad čakajú balkánske melódie v podaní Boban i Marko Marković Orkestar či tradičná ľudová hudba Bartošovcov z Čierneho Balogu. Ako informovala tlačová tajomníčka mesta Martina Brisudová, prvý víkendový deň (10.9.) sa bude niesť v znamení prelínania hudobných žánrov – Orchestrion mojej duše. Na svoje si prídu priaznivci dychovky, džezu, hip – hopu či rocku. Večer bude patriť kapele COSMONAUTIX – ruskému balalajkovému speedfolku. Na námestí si možno tiež vypočuť hity slovenskej skupiny POLEMIC. Nedeľa je venovaná tradíciám – Aj v nebi hrajú ako u nás.

Priaznivci slovenského folklóru by si nemali nechať ujsť 4. ročník Medzinárodného detského folklórneho festivalu Na baňu klopajú. Svoju päťdesiatku na folklórnej scéne oslávi vystúpením univerzitný folklórny súbor Mladosť. Bodkou za dňami mesta bude vystúpenie 30– členného Vrchárskeho orchestra pod vedením primáša Juraja Pecníka. Počas troch dní je pripravená zábava pre celé rodiny, poradňa pre mamičky či čitáreň pre oteckov. Na malých zvedavcov čakajú animácie, súťaže, divadlá, kúzla, maškrty, stačí zamieriť na nádvorie radnice do zázračnej krajiny ZÁŽITKOVO.

Štýlovo a žánrovo bohatý trojdňový program sa bude odohrávať v centre Banskej Bystrice – na Námestí SNP, nádvorí radnice, umelcom bude patriť pódium na Námestí Štefana Moysesa i hradnom nádvorí v priestore za Barbakanom. Práve tam možno objaviť JARMOČNISKO s tradičnými slovenskými pochúťkami, ľudovou hudbou, ukážkami umeleckej tvorby a vychutnať si aj vystúpenia žonglérov a komediantov. Na trhu remesiel bude tento rok svoje majstrovstvo predvádzať 250 remeselníkov zo Slovenska i zahraničia. Na záujemcov čaká hrnčiarsky kruh, ukážky dobového pečenia chlebového cesta a iné.

Na 354. Radvanskom jarmoku na Námestí SNP nájdu návštevníci množstvo tradičných výrobkov. Perníky, medovníky, výrobky zo slamy či prútia by mali hľadať zas na Dolnej ulici. Vajanského námestie bude patriť stánkom s občerstvením. Leitmotívom týchto dní je tvorba Svetozára Stračinu, významného hudobného skladateľa a banskobystrického rodáka.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM