Michal Majer Rôzne

Na Hrade Ľupča rastie viac ako 700-ročná lipa

Medzi najstaršie stromy na Slovensku patrí lipa rastúca na Hrade Ľupča, postavenom na kopci nad obcou Slovenská Ľupča neďaleko Banskej Bystrice. Podľa odborníkov môže mať viac ako 700 rokov, pričom vychádzajú z dobových rytín, na ktorých je zobrazená

Známa je tiež ako Korvínova lipa, v 15. storočí pod ňou mal rád sedávať vtedajší kráľ Matej Korvín. Obvod lipy, ktorú poznamenal čas a spevňujú ju kovové obruče, je približne 770 centimetrov.

Hrad Ľupča postavili ako poľovnícke sídlo ešte pred rokom 1250 a slúžil kráľovskej rodine. Postupne menil majiteľov, ktorí si ho prispôsobovali svojim požiadavkám. V roku 1860 vyhorel a po požiari ho prestavali na sirotinec. V minulom storočí bol aj hospodárskou budovou, v 2. svetovej vojne ho využívalo vojsko, potom v ňom sústredili rehoľné sestry. V 80. rokoch 20. storočia hrad dostal do užívania vtedajší Socialistický zväz mládeže a začiatkom 90. rokoch spomínaného storočia ho prevzal Krajský pamiatkový ústav Banská Bystrica. Keďže ho trvalo využívali, prežil a bol pomerne dobre zachovaný.

Koncom roka 2002 Hrad Ľupča kúpili Železiarne Podbrezová, a. s., ktoré sú teraz jeho vlastníkom. Firma postupne rekonštruuje celý hradný areál. Jej zámerom je obnoviť a sprístupniť verejnosti hrad ako významnú kultúrnohistorickú pamiatku, úzko spätú s regiónom horného Pohronia.

Železiari už na Hrade Ľupča zabezpečili rekonštrukciu kaplnky, v ktorej je fresková výzdoba z obdobia renesancie a baroka. Tiež sakristie, kde sú vzácne maľby z 15. storočia. Tieto priestory, ale aj zatiaľ nezrekonštruované, si záujemcovia môžu od začiatku júla až do konca augusta pozrieť každý deň okrem pondelka počas polhodinových vstupov od 10.00 do 15.30 hodiny. V ostatných mesiacoch je to možné od pondelka do piatka, ale iba vtedy, ak si prehliadku hradu vopred objednajú.

Zdroj: TASR Foto: dromedar.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM