Peter Dóža Rôzne

Na banskobystrickom gymnáziu sa žiaci stali učiteľmi

Na banskobystrickom gymnáziu J.G. Tajovského sa 31. januára konalo otvorenie výstav Múzea SNP. Nehovorili o nich však historici či učitelia, ale študenti, ktorí otvorenie výstavy odprezentovali ako skutoční odborníci.

Ilustračný obrázok k článku Na banskobystrickom gymnáziu sa žiaci stali učiteľmi
Foto: Peter Dóža

Výnimočnosť tejto výstavy je, že v projekte je použitá forma rovesníckeho vzdelávania. Študenti v rámci sprievodcovskej činnosti preberajú úlohu učiteľa a sami sú zodpovední aj za organizáciu výstavy a sprievodný program. Rovesnícke vzdelávanie je veľmi účinnou a efektívnou metódou vzdelávania.

Otvorenia sa zúčastnila aj prednostka OU Laššáková, vedúca odboru školstva pani Haringová a Jana Odrobiňáková, edukátorka a manažérka vzdelávania Múzea SNP

Keď to do rúk vzali študenti

Výstavu otvoril 17 ročný Alexander Botoš svojou hrou na violončelo po ktorej už slovo dostali študenti. Pôsobili profesionálne a nedali sa vykoľajiť ani kameramanom z televízie, ktorý ich pri prednášaní natáčal a dokonca poskytli rozhovor pre televíziu i rádio.

Odprezentovali a predstavili nám obe putovné výstavy, ktorých cieľom je predovšetkým poukázať na kruté a bezcitné zločiny páchané nemeckými nacistickými vojakmi, ktoré doteraz otriasajú svetom a na krutú minulosť rómskych obyvateľov počas vojny. Na neprávosti ktoré sa na nich páchali. Aby si návštevník dokázal vytvoriť názor a otvorene dokázal hovoriť o udalostiach a o otázkach týkajúcich sa diskriminácie, rasizmu, tolerancie a vzájomného rešpektu.

Výstavy

Prvá výstava s Názvom Lety- Život za plotom, hovorí o rómskom tábore v Letech u Písku. Prvé dva panely hovoria o presune Rómov z Indie do Európy. Nasledujúce štyri o období, kedy sa stal väzením pre rómske rodiny a posledné dva panely hovoria a presune celých rodín do tábora v Osvienčime.

Návštevník, si tak dokonale priblíži históriu tohto tábora. Dozvie sa o udalostiach ktoré sa stali od začiatku tábora, kedy slúžil ako domov pracovného útvaru, až po jeho šedý koniec ktorý nikdy neskončil, pretože tento tábor je váženým miestom pre rómske rodiny.

A druhá výstava s názvom Ležáky, ktorá hovorí o krutom a neľudskom zločine ktorý bol spáchaný nemeckými nacistami v tejto osade v roku 1942. Táto výstava sa koná pri spomienke na mesto Kalište, ktoré bolo takisto vypálené a to v roku 1945. Bolo vypálených 42 domov. Obyvatelia sa po oslobodení presídlili do Banskej bystrice, do časti Fončorda- Nové Kalište.

O tomto všetkom vám budú pútavo a úplne profesionálne prednášať študenti (Barbora Medveďová, Michaela Naňová, Adriana Kubalová, Marija Rančić, Tibor Péchy, Adam Sršeň, Radovan Majer, Maroš Nosian, Mária Vaníková, Evka Potančoková, Dagmar Fábiková, Kristína Šišuláková, Jana Miklóšiová) Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského až do 22.2.2013. Na výstavu sa môžete objednať: telefonicky: 048 / 413 5237 – 8 alebo mailom: gymnazium.jgt@gmail.com.

GJGT
33
Galéria
Foto: Peter Dóža / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM