Monika Obrtalová Rôzne

Na ESC Zvolen sa intenzívne pracuje

Na stavbe Europa Shopping Center Zvolen sa podľa investorov pokračuje rýchlym tempom. Denne tu pracuje zhruba 50 ľudí a množstvo stavebnej techniky. Už 1. júna 2011, keď sa slávnostne položil základný kameň stavby, bola vyhĺbená základová jama, z kto

„Pri výkopoch sa v minulom období muselo vykopať a odviezť 2000 m3 zeminy, čo je zhruba 333 klasických nákladných áut,“ informovala Iveta Bieliková, hovorkyňa investora – VAV Invest Banská Bystrica. Na základe požiadaviek poslancov mesta Zvolen a občanov, bude shopping centrum trojpodlažné, nie pôvodne navrhovaný dvojpodlažný objekt, čo si vyžiadalo nielen zmenu projektov, ale vyvolalo aj ďalšie stavebné práce. Zhutnila sa základová pláň, ako to požadovali statici, urobila sa uzemňovacia sieť objektu a pripravili sa podkladové betóny.

„Najdôležitejšou časťou prác na objekte ESC je teraz betónovanie základovej dosky, s hrúbkou 0,80 metra, pričom jej objem je 5250 m3, pre predstavu, je to viac ako 1000 domiešavacích áut betónu, z ktorých každé privezie 5 m3, teda zhruba dve tony,“ podotkla Bieliková. Práve preto sa podľa stavebného dozoru stavby Slavomíra Valacha betónuje postupne, každý deň po úsekoch asi 200 m3, aj s čerpacími šachtami. Tie budú v budúcnosti zachytávať vodu, čo sa dostane do podzemnej garáže na autách ako dážď i sneh.

Do základovej dosky, ktorá je zabezpečená aj vodorovnou izoláciou proti tlakovej vode a z jej podložia boli odčerpané spodné vody, ide viac ako 600 ton oceľovej výstuže. „Zo základovej dosky je vybetónovaná zhruba polovica, okrem toho sa šalujú, izolujú a armujú obvodové steny suterénov,“ dodal Valach. ESC Zvolen by pre mala verejnosť otvoriť svoje brány v júni 2012. Za výstavbou centra je developérská skupina VAV invest prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Europa SC ZV a spoluinvestorom je dodávateľ stavby spoločnosť INGSTEEL, s.r.o., Bratislava.

Projekt sa skladá z dvoch etáp, ide o samostatné nákupné centrum ESC v lokalite Jama a Relax Center, na pozemkoch, kde teraz stojí budova bývalého Mier a robotníckej ubytovne. V I. etape sa buduje ESC, ktorého projekt je oproti pôvodným plánom prepracovaný, prinesie úspory inou dispozíciou priestorov, ktorá zlepšuje pomer zastavanej a prenajímateľnej plochy. Zároveň sa podľa Bielikovej pri stavbe využijú úspornejšie technológie. Zmena je v tom, že objekt shopping centra bude mať tri podlažia, na III. podlaží budú umiestnené dve kinosály multiplexu a fitnescentrum.

Po dokončení centra je naplánovaná urbanizácia tejto časti Zvolen a revitalizácia parku. Súčasťou objektu je v podzemí 180 parkovacích miest, v bývalom areáli Senoble budú parkoviská pre viac ako 500 vozidiel. ESC Zvolen disponuje v súčasnosti zmluvami o budúcich zmluvách s nájomcami na zhruba 80 % plochy centra, ktorá je takmer 12 tisíc m2 a začína uzatvárať už aj zmluvy na 2. Etapu centra. Prevádzkovateľom supermarketu bude spoločnosť TESCO Stores. Predpokladá sa, že prácu v ESC Zvolen by mohlo nájsť priamo asi 200 ľudí, ďalších 100 v nadväzujúcich službách.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM