Jakub Forgács Správy

Na čo treba v Bystrici eurofondy? Mesto hľadá ďalších partnerov pre tvorbu projektov

Proces tvorby Integrovanej územnej stratégie pokročil do ďalšej fázy. Mesto pozýva na Konzultačné fórum s cieľom prezentovať doterajšie výstupy.

Ilustračný obrázok k článku Na čo treba v Bystrici eurofondy? Mesto hľadá ďalších partnerov pre tvorbu projektov
Zdroj: YouTube.com

Mesto Banská Bystrica za posledné roky zrealizovalo vďaka Európskym štrukturálnym a investičným fondom desiatky projektov, ktoré skvalitnili život obyvateľov v rôznych oblastiach. V súčasnosti sa nachádza na začiatku nového programového obdobia 2021 –2027, v rámci ktorého sa bude môcť opäť zapájať do rôznych výziev a uchádzať sa o ďalšie mimorozpočtové zdroje. Jedným z mnohých nástrojov priameho čerpania eurofondov na najbližšie roky a financovania rozvojových aktivít mesta je Integrovaná územná stratégia prostredníctvom udržateľného mestského rozvoja. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Chcete sa zapojiť?

Tvorba tohto dôležitého dokumentu zameraného na zadefinovanie projektov a upresnenie priorít, ktorý kreuje tím zamestnancov MsÚ v spolupráci s partnermi, expertmi, odborníkmi, ako aj širšou verejnosťou, pokročila do ďalšej fázy. „Po prvom kole tematických skupín mesto pozýva všetkých aktérov i nových záujemcov na konzultačné fórum s cieľom zdieľať aktuálne výstupy a nájsť ďalších partnerov pre tvorbu zásobníka projektov,“ uviedla.

Online stretnutie sa uskutoční dňa 14. marca 2022 o 15:30 hod. prostredníctvom aplikácie Zoom.

Spracovateľský tím tvorí zásobník projektových zámerov reflektujúcich na aktuálne rozvojové problémy mesta Banská Bystrica a 18 okolitých obcí, ktoré tvoria spoločné územie, tzv. mestskú funkčnú oblasť. Tvorbu Integrovanej územnej stratégie realizuje samospráva participatívnym spôsobom a snaží sa do nej zapojiť čo najviac aktérov.

„Nástroj otvoreného vládnutia, ku ktorému sa mesto hlási, uplatňujeme aj pri tvorbe strategických dokumentov. Od minulého roka sme spolu so spracovateľským tímom dizajnovali mechanizmus participácie, a pre odbornú, ako aj širšiu verejnosť sme nastavili dva nástroje. Okrem tematických skupín, ktoré reprezentujú pracovníci mestského úradu, odborná verejnosť, predstavitelia akademického či občianskeho sektora, ide aj o konzultačné fórum,“ objasňuje Soňa Kariková, koordinátorka pre otvorené vládnutie a participáciu MsÚ v Banskej Bystrici.

Viac o tom, čo sa bude riešiť na stretnutí, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM