Jakub Forgács Správy

Na Bystricu udreli letné horúčavy: Naraziť v uliciach mesta na osvieženie je celkom problém

Letné teplá udreli už aj v našom meste, a preto v uliciach čoraz častejšie hľadáme osvieženie. V Banskej Bystrici je to však celkom problém. Pozrite prečo.

Ilustračný obrázok k článku Na Bystricu udreli letné horúčavy: Naraziť v uliciach mesta na osvieženie je celkom problém
Zdroj: TASR

Pitné fontány na území mesta Banská Bystrica (dve fontánky) sú v majetku a správe spoločnosti Veolia – Stredoslovenská vodárenská a prevádzková spoločnosť. „V súčasnosti je funkčná už len pitná fontána na Námestí SNP. Fontána na Námestí slobody je z dôvodu poruchy prívodného vodovodu odstavená od roku 2010,“ informoval Jozef Gelien z Oddelenia údržby miestnych komunikácií a inžinierskych sietí MsÚ.

Práca vandalov

„Pitná fontána na Námestí SNP sa spúšťa do prevádzky po zimnej odstávke v prvý májový týždeň vzhľadom na aktuálne počasie. V minulosti bola v prevádzke aj pitná fontána na Dolnej ulici. Po viacnásobnom poškodení (vandalizmom) ju spoločnosť Veolia z dôvodu potreby nákladnej rekonštrukcie v roku 2008 úplne zničenú demontovala. Spotreba vody je v réžii majiteľa pitných fontán,“ pokračoval Gelien.

Ako spomenul, mesto má v prevádzke aj tri funkčné fontány na Námestí SNP, Námestí Slobody a v Národnej ulici. „Fontána v Národnej ulici je od predminulého týždňa odstavená v dôsledku poruchy na čerpadle. V súčasnosti čakáme na dodávku nového čerpadla, následne bude fontána opäť spustená do prevádzky,“ uviedol Gelien.

Vo fontánach sa neokúpete

Fontány podľa jeho slov spustili k 29. aprílu 2015 a odstavené budú v októbri 2015. „O údržbu a prevádzku fontán sa stará mesto Banská Bystrica, oddelenie údržby miestnych komunikácií a inžinierskych sietí formou objednávok,“ pokračoval so slovami, že fontány sa kontrolujú dva až trirát do týždňa a podľa toho sa v prípade potreby čistia.

Voda vo fontánach je podľa Geliena chemicky upravovaná a nevhodná na pitie. „V prípade kúpania sa v nich platí všeobecne záväzné nariadenie mesta o verejnom poriadku – na území mesta sa zakazuje kúpať v mestských fontánach,“ dodal.

Čítajte tiež:

V Bystrici sa budeme potiť v poriadnych trópoch: Až takto vysoko sa u nás vyšplhajú teploty!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM